Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lovitură grea pentru amatorii de artă contemporană: Centrul Pompidou (Beaubourg) îşi va închide porţile timp de 4 ani

pompidouo.jpg

Centrul Pompidou, déjà în renovare, va fi închis complet între 2023-2027, pentru lucràri de restaurare mai serioase.
Centrul Pompidou, déjà în renovare, va fi închis complet între 2023-2027, pentru lucràri de restaurare mai serioase.
Sursa imaginii: 
Siegfried Forster/RFI

Amatorii de artă contemporană şi turiştii vor trebuie să fie răbdători: începând cu 2023, celebrul Centru Pompidou (sau Beaubourg cum i se mai spune) din Paris îşi va închide porţile timp de 4 ani. Răstimp în care va suferi importante lucrări de renovare, estimate la 200 de milioane de euro.

«Aveam de ales între a restaura centrul pe bucăţi pentru a permite continuarea vizitelor sau o închidere completă. Am ales a doua opţiune, pe de o parte pentru că lucrările vor dura astfel mai puţin timp, şi pe de altă parte pentru că factura e mai mică – 200 de miioane de euro, faţă de 226 de milioane» precizează Roselyne Bachelot, ministra franceză a Culturii într-un interviu acordat ziarului Le Figaro.

Opţiunea aleasă de guvern are şi avantajul de a permite restaurări mai serioase, mai în profunzime, necesare pentru o clădire care a îmbătrânit prost. Este mult azbest în construcţie – care trebuie deci scos – lifturile şi sistemele de climatizare sunt depăşite iar structura, în mare parte din metal, a gigantului cu tuburi multicolore desenat de arhitecţii Renzo Piano şi Richard Rogers, e mâncată de rugină.

In timpul lucrărilor, cei o mie de angajaţi nu vor şoma. Preşedintele Centrului mizează pe expoziţii temporare, cu obiecte din muzeu, propuse altor instituţii culturale din Franţa sau din restul lumii. Asta pe lângă cele 4 «antene» regionale şi internaţionale de care dispune Pompidou – la Metz, Bruxelles, Malaga şi Shanghai – care vor profita de mai multe exponate de la centrul-mamă. «Pompidou nu va dispărea timp de 4 ani» spune preşedintele Centrului.

In fine, biblioteca de la Beaubourg, BPI, cea mai mare sală de lectură din Paris cu peste un million de vizitatori pe an, va dispune de un local provizoriu de 7-10.000 m2 într-o locaţie pariziană încă nedefinită.

Dacă este respectat întocmai calendarul renovărilor, lucrările la centrul Pompidou vor începe la sfârşitul lui 2023 şi vor dura până în 2027, anul semicentenarului său.

 
Lovitură grea pentru amatorii de artă contemporană: Centrul Pompidou (Beaubourg) îşi va închide porţile timp de 4 ani