Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Naţionalismul vaccinal va costa statele bogate 4.500 de miliarde de dolari, spune Camera de comerţ internaţională

vaccin_india.jpg

In India, campania de vaccinare anti-Covid a început în data de 16 ianuarie, 3 sàptàmâni dupà startul dat în UE.
In India, campania de vaccinare anti-Covid a început în data de 16 ianuarie, 3 sàptàmâni dupà startul dat în UE.
Image source: 
REUTERS - AMIT DAVE

Un studiu recent al Camerei de comerţ internaţionale (ICC) – instanţă care reprezintă circa 45 de milioane de firme din peste 100 de ţări din lume – arată că dacă ţările bogate continuă să monopolizeze stocurile de vaccinuri anti-Covid, ele tot vor fi nevoite să plătească mai bine de jumătate din factura pentru economia mondială. «Naţionalismul vaccinal va costa statele bogate 4.500 de miliarde de dolari» avertizează ICC.

Verdictul Camerei de comerţ internaţionale este clar: dacă doar ţările bogate se vor proteja contra pandemiei de Covid-19, pierderile pentru economia mondială s-ar ridica la 9.000 de miliarde de dolari, jumătate din sumă, adică 4.500 de miliarde de dolari, fiind în sarcina ţărilor înstărite. E mult mai mult decât cele 38 de miliarde de dolari cât ar costa fabricarea şi distribuirea vaccinurilor la toată lumea de pe glob. Secretarul general al ICC, australianul John Denton, aminteşte că «multe locuri de muncă, în SUA de exemplu, decurg direct din schimburile comerciale cu ţări mai puţin dezvoltate. Dacă pneurile sunt fabricate în Thailanda, iar Thailanda nu poate livra pentru că ţara este confruntată cu epidemia de Covid-19, angajatul american va avea şi de suferit, va şoma».

Cum amintesc colegii noştri francezi de la RFI, «nu este prentru prima dată că un raport arată cu degetul incoerenţele «naţionalismului vaccinal» cum l-a botezat OMS». Numai că de data aceasta, consecinţele economice sunt mult mai importante. De aceea, insistă Denton, «vaccinurile trebuie să fie disponibile în toate ţările şi de o manieră echibaliă. Si acest lucru nu are nimic caritabil, e vorba doar de bun simţ economic».

La ora actuală, peste 40 de milioane de doze de vaccin anti-Covid au fost déjà administrate în lume, de cele mai multe ori în ţările bogate. Nu e deci de mirare că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere membrilor săi să aplice mai bine dispozitivul Covax care permite un acces echitabil în toate ţările. Nici Antonio Guterres nu i-a uitat pe cei mai săraci. Intr-un discurs rostit la Forumul economic mondial, secretarul general ONU, a estimat că «sfidarea noastră azi este de a vaccina cât mai repede şi cât mai larg cu putinţă în toate ţările. E în interesul tuturor şi mijlocul cel mai rapid de a redeschide economia mondială. Si totuşi, aprovizionarea şi distribuţia de vaccinuri  este încă înceată, rară. Vaccinurile au ajuns în statele cu venituri ridicate dar cele sărace nu au primit nimic. Ori, vaccinurile trebuie să fie considerate ca un bun comun global, vaccinurile poporului» a mai spus Guterres la Forumul de la Davos online.

Riscul de a acţiona fiecare pentru sine a fost dealtfel evocat de mai multe ori la această ediţie a Forumului economic mondial. Astfel, cancelara Angela Merkel a estimat că «e important să avem o repartizare echitabilă. Trebuie optat pentru o cale multilaterală» a mai insistat lidera de la Berlin. Intre timp, preşedintele sud-african a denunţat faptul că «ţările bogate din lume acaparează vaccinurile.» De notat că Africa de sud, cea mai afectată ţară de pe continentul african, a negociat direct cu laboratorul AstraZeneca şi va primi doze pe care le-a plătit de două ori şi jumătate mai scump decât Uniunea europeană.

 
Naţionalismul vaccinal va costa statele bogate 4.500 de miliarde de dolari, spune Camera de comerţ internaţională