Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Campania de vaccinare anti-Covid în Franţa: cine e prioritar, unde se vaccinează şi cum evoluează numărul celor imunizaţi

Intr-o primă fază, au fost prioritare persoanele din azilurile de bătrâni şi personalul medico-sanitar de peste 50 de ani cu anumite patologii care lucrează în aceste structuri. Foarte repede, începând cu 18 ianuarie, orice persoană de peste 75 de ani, adică şi cele din afara caselor de bătrâni, se pot înscrie pentru vaccinare. Toată această populaţie reprezintă circa 6 milioane de persoane, adică 9% din totalul francezilor.

La ora actuală, la o lună deci după debutul vaccinărilor, Franţa e în continuare în faza 2 a campaniei: persoanele din azilurile de bătrâni, personalul medico-sanitar de peste 50 de ani sau atins de comorbidităţi, persoanele cu dizabilităţi care stau în instituţii specializate şi bătrânii de peste 75 de ani care stau acasă sau cei de sub 75 de ani dar cu boli cronice – cancere, boli renale, persoane transplantate, şamd. Din aceste ultime două categorii se ţintesc însă, pentru moment, doar persoanele cele mai vulnerabile.

Etapa următoare a campaniei, faza a 3-a, va începe în luna martie şi va da prioritate tuturor celor cu vârsta cuprinsă între 65 şi 74 de ani. In fine, următoarele etape se vor lansa treptat până în vară. In ciuda întârzierilor în livrarea dozelor de vaccin, guvernul de la Paris îşi păstrează mai departe ambiţiosul obiectiv de a vaccina 70 de milioane de persoane – adică mai mult de cât toată populaţia Franţei – până la sfârşitul verii 2021.

Există însă şi unele excepţii de la regulile enumerate mai sus. Adică există şi persoane care nu figurează pe lista prioritarilor care au fost totuşi vaccinate. E vorba în particular de vreo 5.000 de persoane care lucrează în spitalele publice din Paris. Acolo au fost vaccinaţi şi cei sub 50 de ani dar care au comorbidităţi şi o serie de angajaţi care, la sfârşitul zilei de lucru, pentru a nu arunca flacoanele de vaccin decongelate şi neterminate, au putut primi câte o înţepătură. Procedura nu este ilegală, ba chiar se fac liste în spitale cu cei care vor să beneficieze de aceste «resturi» de vaccin. S-ar putea ca acest lucru să explice şi de ce în loc de cele 25-30% din doze care ar putea fi pierdute pe drum – procent evocat de guvern – să nu se înregistreze de fapt decât pierderi de vreo 10 procente din totalul dozelor alocate Franţei.

Mai precizăm că în Franţa, criteriul de naţionalitate nu intră deloc în joc când e vorba de vaccinare. Cu alte cuvinte, nu există discriminare pe bază de naţionalitate. Orice străin rezident în Franţa – cu acte în regulă sau clandestin - se poate vaccina gratis, evident dacă face parte din categoriile prioritare enumerate mai înainte. Campania de vaccinare îi exclude însă pe turiştii în trecere prin Hexagon.

370 de centre de vaccinare diseminate pe întreg teritoriul

In privinţa vaccinării pe regiuni, ministerul francez al Sănătăţii dă periodic doi indicatori: numărul de vaccinuri realizat în fiecare regiune franceză şi procentul de oameni vaccinaţi în respectiva regiune.

Inscrierile pentru a beneficia de un vaccin într-unul din cele circa 370 de centre de vaccinare diseminate pe întreg teritoriul, se fac fie prin telefon, fie pe site-uri internet dedicate acestei campanii. Cel mai cunoscut astfel de site, Doctolib, nu mai propunea însă joi 28 ianuarie niciun rendez-vous în absenţa dozelor. Miercuri, la ora prânzului, mai existau doar o mie de orare disponibile în toată Franţa.

Nu e deci de mirare că şi în Franţa, campania de vaccinare fost ţinta criticilor, de cele mai multe ori însă injuste pentru că se refereau la lipsa stocurilor de vaccinuri şi întârzierea livrărilor, ambele variabile depinzând de laboratoare, nu de guvernul francez care organizează vaccinarea. In plus, stocarea dozelor de vaccin este o adevărată sfidare tehnologică pentru autorităţi, mai ales în ceea ce priveşte vaccinul Pfizer/BioNTech care trebuie menţinut la o temperatură de -70°C şi flacoanele, odată deschise, nu mai pot fi stocate ci trebuie injectate în întregime, sau aruncate la gunoi.

Ca şi în celelalte ţări ale UE, reamintim că în Franţa se folosesc deocamdată doar două vaccinuri – Pfizer/BioNTech şi Moderna - primul furnizând însă mult mai multe doze decât cel de-al doilea. Al treilea vaccin autorizat ar urma să fie cel elaborat de laboratorul AstraZeneca împreună cu universitatea Oxford.

 
Campanie de vaccinare anti-Covid în Franţa: cine e prioritar, unde se vaccinează şi cum evoluează numărul celor imunizaţi