Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: o nouă carantină evitată pentru moment, 25 000 de magazine vor fi închise

capture_decran_2021-01-31_a_12.43.13.png

Centrul comercial Beaugrenelle, Paris, 30 ianuarie 2021.
Centrul comercial Beaugrenelle, Paris, 30 ianuarie 2021.
Image source: 
Ludovic MARIN AFP

În Franţa intră în vigoare noi măsuri şi restricţii în vederea combaterii epidemiei de coronavirus. Începînd de duminică 31 ianuarie Franţa nu mai primeşte călători dinafara Uniunii Europene, iar centrele comerciale avînd o suprafaţă mai mare de 20 000 de metri pătraţi vor fi închise.

Probabil că francezii au răsuflat uşuraţi după ce premierul Jean Castex a anunţat, vineri 29 ianuarie, aceste măsuri. Multă lume s-a temut de fapt de o nouă carantină, dar şi executivul s-a temut că o astfel de măsură radicală ar putea provoca mari nemulţumiri în rîndurile populaţiei şi că ar putea alimenta chiar un val de revolte. La un moment dat s-a vorbit de o posibilă „carantină hibridă”, fără ca mediile de informare să furnizeze însă detalii depre ce ar urma să însemne ea concret.

O nouă carantină este evitată însă doar pentru moment, executivul speră că noile măsuri vor frîna circulaţia virusului şi că va scădea presiunea asupra spitalelor unde sunt peste 3000 de oameni contaminaţi cu Covid-19 în reanimare.

În perioada următoare, deci, circulaţia dintre Franţa şi ţările care nu sunt membre ale Uniunii Europene este total oprită, cu excepţii în caz de forţă majoră. Orice persoană care vine în Franţa dintr-o ţară a Uniunii Europene trebuie să prezinte la frontieră un test negativ, cu excepţia lucrătorilor transfontalieri. Această ultimă măsură era deja în vigoare de o săptămînă pentru transporturile maritime şi aeriene, iar acum a fost extinsă pentru cele terestre.

Marile centrele comerciale care nu vînd alimente vor fi închise. Sunt vizate practic 25 000 de magazine din 400 de centre comerciale din întreaga Franţă. Executivul, bazîndu-se pe rapoartele experţilor, consideră că riscul de contaminare în aceste centre comerciale este foarte ridicat. La Paris, de exemplu, îşi închid porţile Galeriile Lafayette şi Forumul Halelor. Guvernul a anunţat însă ajutoare speciale pentru magazinele care îşi vor vedea ameninţată cifra de afaceri. Directorul Galeriilor Lafayette declară în Le Figaro că anul trecut celebrul magazin a pierdut 50 la sută din încasări, şi nu prevede o revenire la normal decît în 2024.