Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fosta soţie a lui Jeff Bezos, patronul gigantului Amazon, zdruncină lumea filantropiei

bezos.jpeg

MacKenzie Scott, fosta sotie a lui Jeff Bezos, patronul firmei Amazon, a donat anul trecut diverselor ONG-uri, 6 miliarde de dolari.
MacKenzie Scott, fosta sotie a lui Jeff Bezos, patronul firmei Amazon, a donat anul trecut diverselor ONG-uri, 6 miliarde de dolari.
Sursa imaginii: 
Jorg Cartensen/AFP

MacKenzie Scott, fosta soţie a lui Jeff Bezos, patronul gigantului comerţului online Amazon, a donat anul trecut la diverse organizaţii caritative circa 6 miliarde de dolari. Suma este colosală chiar şi pentru SUA iar demersul filantropic al respectivei contravine obiceiurilor filantropice.

Spre deosebire de ceilalţi filantropi americani, MacKenzie Scott a lăsat diverselor asociaţii toată latitudinea în folosirea banilor primiţi. Suma colosală, 6 miliarde de dolari în 2020, a fost direcţionată spre cei care au suferit din cauza pandemiei de Covid-19 dar fără o ţintă precisă. Astfel, au putut beneficia de bani ONG-urile care se ocupă de imigranţi, băncile alimentare, universităţile în dificultate, şamd. „Această pandemie a demolat viaţa americanilor care erau déjà în dificultate. Pierderile economice şi incidentele medicale au fost mai grave pentru femei, pentru persoanele de culoare şi pentru săraci” a mai insistat miliardara americană.

Acţionând astfel, fosta „doamnă Jeff Bezos” a zdruncinat obiceiurile lumii filantropice. MacKenzie Scott îşi înscrie acţiunea într-o „mişcare filantropică bazată pe încredere” notează preşedinta ONG-ului Giving USA Foundation, citată de agenţia France Presse. „Acest fel poate încuraja şi alţi donatori să ia mai multe riscuri” mai adaugă specialista.

Reamintim că în urma divorţului cu Jeff Bezos, MacKenzie Scott deţine acţiuni la Amazon evaluate de specialişti la circa 58 de miliarde de dolari. O sumă gigantică pe care respectiva a promis că o va dona în mare parte pentru a combate inegalităţile sociale. Fostul ei soţ, considerat al doilea cel mai bogat om din lume, a donat şi el 10 miliarde anul trecut dar, proporţional cu banii pe care îi deţine, procentul este mai mic decât ce a donat fosta sa soţie.

 
Fosta soţie a lui Jeff Bezos, patronul gigantului Amazon, zdruncină lumea filantropiei