Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine a combătut mai eficient epidemia de Covid? Noua Zeelandă, în frunte; Brazilia, ultima din lume. România, printre codaşe dar mai bine decât SUA

Trecàtor la Wellington, capitala Noii Zeelande, 12 august 2020.

Institutul Lowy, un think-tank australian, a publicat un studiu în care evaluează felul în care circa o sută de ţări din lume au răspuns actualei crize sanitare mondiale provocate de epidemia de Covid-19. In vârful clasamentului se regăseşte, fără surprize, Noua Zeelandă. In coada topului se află Brazilia. România stă însă şi ea foarte prost dar mai bine decât americanii.

Clasamentul institutului Lowy s-a făcut pe baza a 6 criterii, printre care numărul de cazuri confirmate de Covid-19, numărul de decese şi câte teste de depistare s-au realizat la 100.000 de locuitori. Acest aşa-zis «index de performanţă Covid» a permis întocmirea unui clasament mondial al felului în care diversele state au răspuns crizei sanitare.

In fruntea clasamentului, pe locul întâi în lume, ţara care a controlat cel mai bine pandemia, găsim Noua Zeelandă. Profitând de poziţia sa – ţară fără frontiere terestre – dar şi de numărul mic de locuitori – sub 5 milioane - arhipelagul de la antipozi şi-a închis repede frontierele şi a luat măsuri de carantinare şi depistare «rapide şi energice» subliniază Institutul Lowy. Pe locurile 2, 3 şi 4 figurează trei state asiatice, mai mult sau mai puţin democratice: Vietnam, Taiwan şi Thailanda. Prima ţară europeană este o insulă, Cipru, şi ea se clasează pe locul 5 mondial. Australia, ţara de origine a institutului care a realizat acest studiu, e pe locul 8 mondial, Israelul, de unde e originar Frank Lowy, e pe locul 62 iar Franţa de abia pe 73, nu departe de România care ocupă un modest loc 81 din 98. Pe acest ultim loc al clasamentului Lowy se află Brazilia preşedintelui Jair Bolsonaro. Să notăm că SUA sunt pe locul 93… In fine, China, ţara de unde a plecat pandemia de coronavirus, nu figurează în clasament «din cauza lipsei de date referitoare la teste» scriu redactorii studiului.

«Anumite ţări au gestionat mai bine pandemia decât altele dar mai toate statele nu s-au evidenţiat faţă de celelalte decât în funcţie de slabele lor performanţe. Niciun tip de ţară nu a câştigat la unanimitate chiar dacă anumiţi factori structurali au putut influenţa rezultatele pozitive» mai subliniază studiul institutului Lowy. Astfel, ţările mai mici, cu o populaţie de sub 10 milioane de locuitori, au fost mai agile decât cele mari, în gestionarea urgenţei sanitare.

Institutul Lowy a comparat şi performanţele în funcţie de diversele regimuri politice, divizate în trei categorii: autoritare, democratice şi hibride. Analiştii au ajuns astfel la concluzia că «în ciuda unor diferenţe iniţiale, la debutul pandemiei, în funcţie de sistemele politice, cu timpul, de-al lungul anului 2020, performanţele tuturor tipurilor de regimuri au tins spre acelaşi punct. Măsurile folosite pentru a limita propagarea pandemiei au fost comune tuturor ţărilor, indeferent de regimurile politice: ordin de a rămâne în case, sub forma unor carantine, şi controlul strict sau chiar închiderea frontierelor.» Institutul Lowy crede totuşi că «a fost mai uşor pentru guvernele autoritare să impună repede măsurile stricte iniţiale.» La polul opus, «majoritatea democraţiilor şi-au corectat traiectoria în timpul pandemiei, asta după ce, la început, au fost grupul cel mai puţin performant dintre cele trei sisteme politice examinate.»

Precizăm că Institutul Lowy a fost creat în 2003 de miliardarul israeliano-australian, născut în Slovacia, Frank Lowy. Specializat în cercetări, din punct de vedere australian, a politicilor şi strategiilor aplicate de diverse ţări din lume, think-tank-ul a fost descris de-a lungul anilor, mai întâi, drept «neoliberal», apoi «de centru-dreapta» şi chiar «reacţionar». Responsabilii institutului resping însă toate aceste catalogări şi se definesc drept independenţi, non-partizani.

 
Cine a combătut mai eficient epidemia de Covid? Noua Zeelandă, în frunte, Brazilia, ultima din lume. România, printre codaşe dar mai bine decât SUA