Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid Franţa: Persoanele din locuinţele precare, primele victime ale crizei sanitare

sdf.jpg

Homelesi la Nantes, pusi la adàpost în timpul carantinei din toamna lui 2020.
Homelesi la Nantes, pusi la adàpost în timpul carantinei din toamna lui 2020.
Sursa imaginii: 
AFP

In Franţa, Fundaţia Abbé Pierre şi-a publicat raportul anual privind situaţia celor care locuiesc la limita sărăciei. O situaţie alarmantă din cauza lentorii administrative provocate de epidemia de Covid. Din cauza aceasta dar şi a crizei economice extrem de violente, tot mai mulţi oameni riscă anul acesta să fie expulzaţi din locuinţele pe care le ocupă.

Fundaţia Abbé Pierre trage semnalul de alarmă! Criza sanitară riscă să afecteze dur cele mai modeste familii. «Cifrele şomajului anunţă o precaritate economică tot mai mare. Impactul real al crizei nu va fi vizibil decât peste câteva luni iar efectele sale vor marca anii ce vin» prezice fundaţia caritativă în raportul ei anual privind situaţia celor cu locuinţe precare.

ONG-ul a constatat că numărul celor mai modeşti care nu şi-au mai putut plăti chiriile anul trecut, a crescut foarte mult. O constatare confirmată de un sondaj care arată că de la debutul crizei sanitare, situaţia financiară a unei treimi dintre francezi s-a deteriorat. Cum era de aşteptat, deterioararea i-a afectat pe cei mai fragili, precum tinerii sub 25 de ani sau beneficiarii de ajutoare sociale.

In afară de criza economică, încetinirea administrativă datorată crizei sanitare a avut şi ea efecte devastatoare asupra persoanelor vulnerabile. Fundaţia Abbé Pierre reaminteşte că la prima carantină, cea din primăvara anului trecut, numeroase servicii publice au fost complet oprite. Situaţia care a provocat acumularea de dosare, termene mai lungi, şamd. Nu în ultimul rând, s-au înregistrat întârzieri inclusiv în plata ajutoarelor sociale. «In acest condiţii, mii de familii au avut acces mult mai târziu la o locuinţă socială decentă» mai deplânge ONG-ul francez. Este dat astfel drept exemplu cazul Parisului unde în loc de cele 3.000 de apartamente sociale prevăzute în 2020, nu au fost atribuite decât 600.

Evident că situaţia homeleşilor, a celor fără adăpost, fără niciun acoperiş, s-a deteriorat şi ea în timpul crizei. Serviciile sociale sunt debordate, asta în contextul în care, la Paris, de exemplu, trăiesc pe străzi circa 1.200 de oameni.

Lipsa unui adăpost sau chiar şi o locuinţă neadecvată, a avut un impact şi mai mare în contextul epidemiei de Covid. Persoanele care trăiesc în stradă sau în apartamente vetuste, au de multe ori probleme respiratorii. In caz de contaminare cu noul coronavirus, riscul lor de a dezvolta simptome grave sau de a muri este în consecinţă mai mare. Médecins sans frontières – Medici fără frontiere – un alt ONG care se ocupă, printre altele, şi de oamenii săraci, a notat că 52% dintre cei primiţi în centrele de cazare sau în căminele de muncitori migranţi vara trecută erau contaminaţi cu SARS-CoV-2, un procent de 5 ori mai mare decât media din regiunea pariziană. In fine, cei care locuiesc în apartamente suprapopulate au fost şi ei mai expuşi infectării cu coronavirusul. Mai multe anchete citate de Fundaţia Abbé Pierre au demonstrat legătura care există între suprapopularea locuinţelor şi rata de mortalitate din cauza Covid-ului.

Tinând cont de acest context dificil, Fundaţia creată de abatele Pierre cere guvernului de la Paris să facă din locuinţe o prioritate naţională. «Niciodată din 1984 încoace, efortul public în favoarea locuinţelor sociale nu a fost atât de slab, doar 1,6% din PIB-ul ţării» denunţă asociaţia.

Executivul de la Paris a decis totuşi să prelungească până la întâii iunie – în loc de întâi aprilie - perioada de interdicţie a expulzărilor locative. O măsură similară fusese luată şi anul trecut lucru care face că în 2020 nu au fost golite cu forţa decât 3.500 de locuinţe, faţă de aproape 17.000 în 2019. «Suspendarea acestor proceduri riscă să se transforme însă într-o bombă cu efect întârziat» se teme Fundaţia Abbé Pierre.

 
Covid Franţa: Persoanele din locuinţele precare, primele victime ale crizei sanitare