Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Afacerea secolului»: statul francez, condamnat pentru «carenţe» în combaterea încălzirii climei

merci_affaire_du_siecle.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter/@affairedusiecle

Statul francez este «responsabil» de carenţe în combaterea încălzirii climei. Iată ce a decis Tribunalul administrativ din Paris, sesizat de 4 ONG-uri sprijinite şi de o petiţie semnată de 2,3 milioane de cetăţeni francezi. Este pentru prima oară că justiţia recunoaşte că statul a comis o «greşeală» fiind incapabil să-şi respecte prpriile angajamente luate pentru a reduce gazele cu efect de seră.

«O victorie istorică pentru climă». Titlul, scris cu litere enorme pe contul Twitter al «Afacerii secolului» rezumă ambianţa care a domnit în rândul promotorilor acestei acţiuni în justiţie. In premieră, după doi ani de procedură, tribunalul a dat dreptate celor 4 ONG-uri de apărare a mediului – Greenpeace, Oxfam, Fondation Nicolas Hulot şi Notre affaire à tous – care acuzau statul francez de «carenţe». Petiţia lansată de acestea culesese 2,3 milioane de semnături de cetăţenii francezi.

Statul a fost deci găsit vinovat că nu şi-a respectat propriile angajamente de reducere a gazelor cu efect de seră în perioada 2015-2018. Procesul care a început în 14 ianuarie şi s-a terminat acum cu acest verdict istoric a fost primul mare proces climatic din Franţa. Tribunalul a condamnat statul să verse un euro simbolic celor 4 asociaţii pentru «prejudiciu moral».

Lăsând însă deoparte această amendă simbolică, sentinţa este «revoluţionară» după cum spune avocata Fundaţiei Nicolas Hulot pentru că recunoaşte responsabilitatea statului în criza climatică. Inacţiunea statului va fi deci considerată ilegală de acum încolo şi la originea unui prejudiciu ecologic.

ONG-urile speră că această victorie în faţa justiţiei ar putea modifica raportul de forţe politice în momentul în care un important proiect de lege privind clima va fi prezentat peste câteva zile în Consiliul de miniştri.

 
«Afacerea secolului»: statul francez, condamnat pentru «carenţe» în combaterea încălzirii climei