Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedintele Emmanuel Macron îşi doreşte „prima generaţie fără tutun” în 2030

macron_cancer.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, a prezentat noul "plan cancer".
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, a prezentat noul "plan cancer".
Sursa imaginii: 
AFP Pool/LUDOVIC MARIN

Cu ocazia Zilei mondiale de combatere a cancerului, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a dezvăluit un ambiţios „plan cancer”. Obiectivul afişat este de a preveni mai multe cancere şi de a reduce mortalitatea lor. In Franţa, cancerul este prima cauză de mortalitate la bărbaţi şi a doua la femei.

In vizorul „planului cancer”, de combatere a cancerelor, prezentat de preşedintele Emmanuel Macron: consumul de ţigări şi de alcool. Executivul vizează să combată mai eficient alcoolismul, subiect sensibil în Franţa unde noţiunea de alcoolo-dependenţă este încă adesea un subiect tabu. Ori, consumul de alcool în Franţa este la originea a 16.000 de decese provocate de un cancer. Franţa este a 6-a ţară în care se bea cel mai mult printre cele 34 care fac parte din OCDE, Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică.

In Franţa, 3,8 milioane de persoane trăiesc cu un cancer. In fiecare an sunt diagnosticate circa 380.000 de cazuri noi şi se deplâng vreo 185.000 de decese.

Primul obiectiv afişat de şeful statului este reducerea până în 2040 cu 60.000 a numărului de cancere zise „evitabile”, adică cele datorate consumului, fie de ţigări, fie de alcool. Pentru a-şi reuşi pariul, Emmanuel Macron a sugerat ca să fie înmulţite campaniile de informare privind daunele pe care le pot provoca tutunul şi băutura. Mărirea preţului la aceste produse, extinderea zonelor interzise fumătorilor, mesaje mai clare şi mai numeroase pe sticlele de alcool – iată doar câteva din propunerile conţinute în „planul cancer”. In acest sens, şeful statului îşi doreşte ca generaţia care va avea 20 de ani în 2030 să fie „prima generaţie fără tutun”.

Până în prezent, Franţa a cunoscut trei planuri de combatere a cancerului, fiecare de câte 5 ani. De această dată, Emmanuel Macron a prezentat un plan decenal. Pentru a combate maladia, şeful statului francez a anunţat o mărire cu 20% a mijloacelor financiare. Astfel, în primii 5 ani ai planului decenal, sunt puse la dispoziţie 1,74 miliarde de euro, bani finanţaţi de stat şi de securitatea socială.

De partea sa, Institutul cancerului va acţiona în 4 direcţii prioritare: ameliorarea prevenţiei, reducerea sechelelor legate de boală, combaterea mai eficientă a cancerelor cu „pronostic greşit” şi reducerea inegalităţilor, în particular în ceea ce priveşte accesul la inovaţile medicale.

La capitolul prevenţie, se estimează că 40% din cancere ar putea fi evitate întrucât sunt atribuite unor factori de risc ce se pot modifica, elimina, precum tutunul, alimentaţia, expunerea la raze ultraviolete şi sedentarismul.

Se vor face eforturi şi pentru a depista mai repede cancerele, pentru a le putea vindeca. Actualmente se fac anual 9 milioane de teste; în 2025 obiectivul este de a face un milion suplimentar de depistări. Pentru a atinge acest rezultat, va trebui să fie atraşi mai mulţi pacienţi. La acest capitol sunt în atenţia autorităţilor sanitare cancerele de sân, cele uterine sau colorectale, la care participă doar 30% din publicul-ţintă.

Odată îngrijiţi, două treimi dintre pacienţi rămân cu sechele, fie din cauza bolii, fie de la diversele tratamente la care au fost supuşi. Aproape jumătate dintre aceste sechele sunt handicapante: operaţii care mutilează, efecte secundare ale medicamentelor, copii insuficient dezvoltaţi, probleme auditive, dentare sau de memorie. Scopul „planului cancer” este de a reduce la jumătate aceste suferinţe.

In fine, ultimul obiectiv al planului prezentat de preşedintele Macron vizează ameliorarea ratei de supravieţuire a cancerelor prost diagnosticate, a cancerelor de pancreas, de plămâni, şamd. La ora actuală, procentul de supravieţuire după 5 ani e de sub o treime dintre pacienţi.

 
Preşedintele Emmanuel Macron îşi doreşte „prima generaţie fără tutun” în 2030