Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: Diplomaţia UE a căzut în capcana rusească

putin-today.jpg

Vladimir Putin, președintele Rusiei
Sursa imaginii: 
via REUTERS - SPUTNIK

Intr-o lungă analiză, trimisul special al ziarului Le Monde la Moscova revine asupra a ceea ce s-a întâmplat vineri în capitala Rusiei, şi anume expulzarea a trei diplomaţi – un german, un polonez şi un suedez – pe motiv că participaseră la o manifestaţie de sprijin în favoarea opozantului Alexei Navalnîi. Expulzarea celor trei a avut loc tocmai când se afla în vizită la Moscova Josep Borrell, înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe. De partea sa, ziarul Le Figaro constată că «Vladimir Putin a decis să-şi înăsprească tonul vizavi de occidentali.»

«Slabele speranţe suscitate de vizita la Moscova a Inaltului reprezentant UE pentru politică externă au fost năruite de o manieră singulară şi brutală» notează Le Monde. Partea rusească a ales tocmai ziua de vineri, în plină vizită a lui Josep Borrell, pentru a anunţa expulzarea celor trei diplomaţi europeni. «Manevra s-a asemănat cu o capcană» notează corespondentul ziarului francez la faţa locului.

Cei trei au fost expulzaţi pe motiv că ar fi participat la manifestaţii ilegale, «inacceptabile şi incompatibile cu statutul lor diplomatic ». Ei ar fi fost prezenţi pe 23 ianuarie la Moscova şi Sankt-Petersburg la manifestaţii de sprijin în favoarea opozantului încarcerat Alexei Navalnîi. Cum era de aşteptat, cele trei capitale, Paris, Berlin şi Stockholm, au denunţat aceste expulzări descrise drept «nejustificate». La Bruxelles, surse citate de Le Monde, spun că «acest episod repune pe tapet chestiunea unor noi sancţiuni, chiar dacă ipoteza nu a fost încă oficial evocată.»

In timp ce Borrell a perseverat în a susţine că e necesar să se continue dialogul cu Moscova, la Bruxelles, surse diplomatice citate de acelaşi ziar francez au reamintit că «mai multe state s-au opus chiar şi ideii acestei vizite la Moscova în contextul arestării şi încarcerării lui Alexei Navalnîi.»

«Incă de la început, această deplasare la Moscova a Inaltului reprezentant UE se aseamăna cu un număr de echilibristică» e de părere ziarul de seară. Spaniolul nici nu a căutat să ascundă faptul că «relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova sunt proaste.» La fel, Serghiei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, a estimat că «relaţiile nu sunt normale şi total lipsite de încredere.»

Cazul Navalnîi este cel care domină lista crizelor dintre cele două părţi. «Pentru Moscova, cazul Navalnîi pare a fi însă o linie roşie care nu trebuie trecută. Ruşii vor rezolva problema de o manieră forte şi nu vor să aibă de dat socoteală cuiva», mai scrie Le Monde.

De partea sa, cotidianul conservator Le Figaro observă că «Moscova a trecut, simultan, la ofensivă pe toate fronturile: intern, cu SUA şi cu UE.» La capitolul tensiuni cu Europa, publicaţia notează că Lavrov «l-a strivit» pur şi simplul pe Borrell când, în faţa jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă, i-a întins o ambuscadă spaniolului cu ajutorul unei întrebări teleghidate, puse de un jurnalist pro-Kremlin, apropo de embargoul american impus Cubei, embargou condamnat de UE. Ministrul rus de externe l-a lăsat mut pe Inaltul reprezentant UE pentru politică externă când i-a cerut să renunţe «la orice formă de blocus, sancţiune sau ultimatum, tot atâtea metode moştenite din trecutul colonial. UE este un partener ipocrit şi deloc fiabil» a mai adăugat Lavrov.

Le Figaro se întreabă «de ce Vladimir Putin ar renunţa la acest tip de politică? Cele mai recente sondaje arată că preşedintele rus practic nu a avut deloc de suferit de pe urma ultimelor evenimente. Doar cota sa de popularitate în rândul tinerilor a scăzut anul trecut dar e tot majoritară, 51% de opinii favorabile.» Din spusele unor experţi independenţi citaţi de Figaro, «Kremlinul poate fi liniştit. Nu există contra-elite sau alternative politice iar valul de proteste din aceste ultime zile nu reprezintă niciun pericol pentru Vladimir Putin.» Alţi analişti, citaţi tot de Figaro, afirmă însă că «puterea de la Moscova este totuşi febrilă. Cu cât Kremlinul se arată sigur în faţa protestatarilor, cu atât e cu siguranţă mai îngrijorat.»

 
Le Monde: Diplomaţia UE a căzut în capcana rusească