Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incălzirea climei, la originea epidemiei de Covid?

Liliacul ar putea fi la originea epidemiei de Covid-19.

Un studiu publicat în revista Science of the Total Environment de cercetători de la universitatea Cambridge au stabilit o legătură între încălzirea climei şi apariţia epidemiei de Covid-19. Ca să-şi argumentezez demonstraţia, cercetătorii au analizat deplasările liliecilor în anumite regiuni din Asia.

Se ştie, liliacul este un remarcabil vector de transmisie al oricărui coronavirus. Dealtfel, cercetătorii de la Cambridge reamintesc că fiecare liliac e infectat, în medie, cu 2,7 coronaviruşi.

Bazându-se pe datele privind temperaturile şi pluviometria din anumite zone din Asia, studiul publicat în Science of the Total Environment scoate în evidenţă regiunile în care liliecii nu existau pe vremuri dar acum s-au mutat acolo. Astfel, în ultimul secol, 40 de specii de lilieci şi-au extins prezenţa într-o zonă precisă din Asia, descrisă drept «punctul fierbinte mondial al creşterii varietăţilor de lilieci datorate încălzirii climei. Zona respectivă se află undeva la graniţa dintre China, Birmania şi Laos. «Această regiune coincide cu originea spaţială probabilă a strămoşilor lui SARS-CoV-1 care a provocat o maladie respiratorie la începutul anilor 2000 şi a lui SARS-CoV-2, la orginea epidemiei actuale de Covid-19» mai scriu autorii studiului.

Adversarii acestei ipoteze notează că schimbările climatice au afectat poate speciile de lilieci de acolo, din aceea zină precisă, dar ea se află la 2.000 de kilometri de Wuhan, presupusul leagăn al epidemiei de actuale.

Chiar dacă lanţul exact de transmisiei al coronaviruslui mai rămâne de determinat, este clar că schimbările climatice şi distrugerea ecosistemelor pun tot mai mult în contact oamenii şi anumite specii de nimalele sălbatice. Si alţi factori, precum creşterea populaţiilor umane, pot favoriza apariţia unor noi coronaviruşi sau trezirea unora de multă vreme în adormire.

Publicarea acestui studiu al cercetătorilor de la Cambridge vine la câteva zile după ce o anchetă a Institutului Pasteur din Phnom Penh, capitala Cambodgiei, a găsit foarte mari similitudini (peste 92%) între SARS-CoV-2 şi un virus găsit pe un liliac congelat din 2010 într-un laborator cambodgian. «Asta nu înseamnă că originea coronavirusului este Cambodgia. In schimb, acest lucru arată că viruşii legaţi de Covid-19 se regăsesc într-o zonă gepgrafică mult mai mare decât credeam până acum» conchid cercetătorii de la Pasteur.

 
Incălzirea climei, la originea epidemiei de Covid?