Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vaccinare pe pile la spitalul american din Paris

O femeie îsi plimbà câinii prin fata Spitalul american din Neuilly-sur-Seine, februarie 2019.

Spitalul american din Neuilly-sur-Seine (periferia vestică a Parisului) este în centrul unei polemici după ce a fost acuzat că a vaccinat anti-Covid membri ai Consiliului său de administraţie care nu erau prioritari. Intr-un comunicat publicat marţi, instituţia spitalicească spune că le-a propus vaccinarea tuturor celor care intervin acolo.

Revelaţiile făcute de Franceinfo, pe baza unor surse concordante, au provocat agitaţie mare la Paris. Circa 20 de membri – dintr-un total de 40 - ai Consiliului de administraţie al Spitalului american din Neuilly-sur-Seine - periferia vestică şi şic a Parisului – ar fi fost vaccinaţi anti-Covid nefiind deloc prioritari, adică mai în vârstă de 75 de ani sau mai tineri dar bolnavi cronici. Intre timp, medici şi personal sanitar care intervin în sectoare potenţial expuse coronavirusului, aşteaptă mai departe la rând ca să primească injecţia.

Cert, printre cei vaccinaţi s-au numărat şi câţiva «guvernatori» în vârstă - aşa se numesc membri Consiliului de administraţie – dar majoritatea erau donatori bogaţi fără nicio funcţie în domeniul sănătăţii, lucru care ar fi reprezentat un alt alibi valabil, adică prioritar. Nu, printre guvernatorii care au beneficiat de «pile» se numără miliardarul Arnaud Lagardère, 59 de ani, soţia lui Bruno Bouygues, în vârstă de doar 45 de ani, şamd. In plus, şi câţiva donatori importanţi ai spitalului, care nu sunt membri în Consiliu, au fost invitaţi să profite de primele doze de Pfizer/BioNTech.

Interogată de confraţii de la Franceinfo, direcţia spitalului nu a negat faptele. «In conformitate cu directivele Agenţiei regionale de sănătate, am propus vaccinarea, încă din 4 ianuarie, întregului personal care intervine în spital: medici, infirmiere, personal administrativ, guvernatori, prestatari de servici şi securitate, voluntari, şamd » s-a justificat spitalul.

Instituţia a mai precizat că «dozele de vaccin redistribuite acestor persoane s-a făcut în urma unor anulări ale programărilor pentru pacienţi prioritari şi pentru a evita aruncarea la gunoi a vaccinurilor nefolosite din această cauză.» Spitalul a refuzat însă să precizeze identitatea şi vârstele guvernatorilor vaccinaţi, pretextând secretul medical.

Precizăm să spitalul american din Neuilly este o instituţie privată, fondată în 1906, cu statut de spital de binefacere care nu primeşte subvenţii nici de la statul american, nici de la cel francez. El este finanţat doar de donaţii private şi numără circa 380 de medici pentru vreo 160 de paturi. Board of Governors – echivalentul anglosaxon al Consiliului de administraţie – numără 40 de personalităţi internaţionale – franceze, americane dar şi japoneze – printre care mari patroni, bancheri, diplomaţi şi avocaţi.

Instituţia este foarte prizată de celebrităţi. Printre cei care s-au îngrijit acolo sau chiar au murit la spitalul american, să-i amintim pe cântăreaţa franceză Joséphine Baker, pe rockerul american Jim Morrison, pe armatorul grec Aristotel Onassis şi pe creatorii de modă Karl Lagerfeld, Kenzo şi Pierre Cardin.

 
Vaccinare pe pile la spitalul american din Paris