Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paşaportul vaccinal: sunteţi pro sau contra?

capture_decran_2021-02-10_a_19.45.01.png

Testele se generalizează în aeroporturile europene, dar paşaportul sanitar încă nu.
Testele se generalizează în aeroporturile europene, dar paşaportul sanitar încă nu.
Sursa imaginii: 
REUTERS - REMO CASILLI

În Franţa ministra culturii, doamna Roselyne Bachelot, se opune proiectului de introducere a unui paşaport vaccinal, ceea ce ar permite de exemplu celor vaccinaţi să frecventeze instituţii culturale. Dezbaterea pro şi contra în jurul acestei idei continuă în Franţa, ca şi în Europa de altfel.

Ideea pare simplă, de bun simţ şi practică. Dacă eşti vaccinat şi poţi demonstra acest lucru printr-un certificat electronic, pe telefonul mobil, înseamnnă că nu reprezinţi un pericol pentru sănătatea publică. Şi de ce să nu ţi se deschidă, în aces caz, porţile teatrelor, ale cinematografelor, ale muzeelor, ale restaurantelor… practic porţile vieţii sociale, ca să nu mai spunem că un astfel de paşaport ar însemnat şi dreptul de a călători fără oprelişti.

Țări precum Ungaria, Spania, Portugalia sau Grecia sunt favorabile acestui proiect. Franţa, Olanda, Belgia sau Germania consideră că este prea devreme pentru adoptarea unui astfel de procedeu…

Pentru ministra franceză a culturii, doamna Roselyne Bachelot, un astfel de paşaport vaccinal ar însemna o îngrădire a libertăţilor, un regres.

Probabil că autorităţile franceze vor fi atente la modul în care este pusă în practică ideea paşaportului vaccinal în cîteva ţări, de exemplu Islanda, Danemarca, Israel sau Maroc. Aceste ţări, lista fiind însă mai lungă, s-au lansat deja în respectiva operaţiune, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Islanda este într-o situaţie de pionierat absolut la acest capitol, ea a inaugurat paşaportul vaccinal pe data de 21 ianuarie.

Cotidianul francez Libération publică în paginile sale o reacţie a unui profesor de drept european, Alberto Alemmano, care explică de ce paşaportul vaccinal riscă să creeze noi discriminări: „Acest paşaport îi poate incita pe oameni să se vaccineze, dar în acelaşi timp societatea se va diviza între cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi. Ceea ce înseamnă că li se vor atribui unora drepturi care nu le vor fi recunoscute altora. Iată riscul discriminării, mai ales în ţări unde inegalităţile sunt deja în creştere.”

Probabil că umanitatea nu va scăpa însă de introducerea unui paşaport vaccinal dacă, aşa cum afirmă unii editorialişti, intrăm efectiv într-o lungă perioadă de coabitare cu viruşii. Revenind la ministra franceză a culturii, opoziţia ei faţă de paşaportul vaccinal nu este împărtăşită şi de francezi. Potrivit unui sondaj realizat la jumătatea lunii ianuarie, francezii, în majoritatea lor, sunt pentru adoptarea sistemului.