Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lukasenko: Blitzkrieg-ul puterilor străine împotriva Belarusului a eşuat

aleksandr_lukasenko_in_timpul_alegerilor_prezidentiale_din_august_2020.jpeg

Aleksandr Lukasenko în timpul alegerilor prezidentiale din august 2020.
Aleksandr Lukasenko în timpul alegerilor prezidentiale din august 2020.
Sursa imaginii: 
© Reuters

Într-un Congres ce se derulează timp de două zile, joi şi vineri, Aleksandr Lukasenko a făcut referire la manifestaţiile derulate în 2020 – pe care le cataloghează drept un «complot occidental». La eveniment participă apropiaţi ai puterii care discută despre viitoarele reforme politice. Dar opoziţia vorbeşte despre un «simulacru prin care doreşte să se agaţe de putere».

Încă din prima zi de congres, Aleksandr Lukasenko a reuşit să amâne pentru 2022 un proiect de reformă constituţională prin care i se reduceau unele prerogative. Iniţial, a promis că va prezenta în acest congres proiectul.

"Nu voi lăsa ţara mea nimănui", declara Lukasenko, aflat la putere încă din 1994, adăugând că «Belarus a rezistat unui atac, dintre cele mai groaznice, condus din exterior».

Reamintim: anunţul realegerii cu peste 80% din voturi, pe 9 august, a lui Aleksandr Lukasenko, la putere deja de 27 ani, a declanşat ample proteste. Populaţia denunţa un scrutin marcat de fraude.

Mii de manifestanţi au fost reţinuţi, la fel ca mai toţi liderii opoziţiei, unii au plecat în exil iar alţii au fost încarceraţi.

Represiunile violente duse împotriva manifestanţilor au determinat Uniunea Europeană să decidă noi sancţiuni împotriva Belarusului în timp ce Lukasenko s-a menţinut la putere cu ajutorul diplomatic şi financiar oferit de partenerul tradiţional – Rusia, cea care vede în Belarus o zonă strategică.

Însă, Aleksandr Lukasenko respinge în continuare orice fraudă electorală şi dă semne că doreşte să îşi păstreze puterea. Maşini locale de poliţie erau prezente în apropiere de clădirea unde are loc Congresul, pentru eventualitatea că vor izbucni violenţe.

În sală, el asigura, încă o dată, că a fost reales cu “milioane de voturi”. “Noi suntem câştigătorii”, spunea el în timp ce sala aplauda frenetică.

Pentru preşedinte, proiectul reformei constituţionale trebuie discutat treptat, «trebuie ca societatea să fie pregătită», spunea el şi le cerea delegaţilor prezenţi în sală să se gândească la eventuale amendamente. El a vorbit despre o plecare teoretică de la putere – “într-o zi veţi alege un alt Lukasenko”, spunea el în faţa delegaţilor şi a explicat că “înţelege” că ţara sa va avea nevoie de o nouă generaţie, la putere.

Dar pentru el, plecarea sa nu va fi posibilă « atât timp cât vor fi proteste şi alte tenative de înlăturare a autorităţilor ».

Niciun reprezentant al opoziţiei nu a fost invitat la Congres. Toţi liderii opoziţiei sunt de altfel în exil ori în închisoare iar pentru ei acest eveniment nu înseamnă altceva decât o « mascaradă », un eveniment fără importanţă pentru localnici.

Ministrul lituanian de Externe, care urmăreşte criza din ţara vecină a denunţat «persecuţia politică aflată încă în curs».

Analiştii cred că Lukasenko încearcă să îşi legitimeze guvernul în ochii poporului pentru că a înţeles că a pierdut susţinerea lui şi se agaţă de putere prin toate pârghiile posibile.

Pentru el, ajutorul Rusiei contează cel mai mult şi a afirmat că atât timp cât se vor susţine reciproc, “nimeni nu va îngenunchea Belarus”.