Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vigilenţă crescută în Franţa faţă de efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca

astrazeneca.jpg

O dozà de vaccin AstraZeneca.
Mai multe țări au suspendat inocularea cu vaccinul AstraZeneca
Sursa imaginii: 
AP/Valentina Petrova

Medici şi personal sanitar francez, imunizaţi cu prima doză a vaccinului AstraZeneca, raportează puternice efecte secundare. O veste proastă pentru acest segment de populaţie căruia îi este destinat antidotul suedezo-britanic.

Campania de vaccinare cu AstraZeneca, al treilea vaccin folosit în Franţa după Pfizer/BioNTech şi Moderna, a început acum o săptămână, pe 6 februarie. Vaccinul este destinat personalului medico-sanitar de sub 65 de ani.

De câteva zile, ecourile care vin de la mai multe spitale din Franţa, sunt negative, ca să nu spunem îngrijorătoare. Febră mare, oboseală, dureri de cap – mai mulţi oameni vaccinaţi se plâng de aceste efecte secundare care pot dura şi 24 de ore, împiedicându-i astfel să muncească. Unii dintre ei au fost trataţi cu antalgice mai puternice decât paracetamolul. De notat că majoritatea cazurilor raportate cu efecte secundare au o vârstă medie de 34 de ani.

Agenţia naţională pentru securitatea medicamentului şi a produselor de sănătate (ANSM) a raportat că până joi a primit circa 150 de declaraţii de farmaco-vigilenţă dintr-un total de 10.000 de persoane vaccinate în 4 zile. Agenţia confirmă că anumitor angajaţi cu simptome gripale de «mare intensitate» li s-au prescris concedii medicale. De partea sa, ziarul Le Monde dă exemplul unei clinici pariziene în care practic toţi cei zece vaccinaţi cu AstraZeneca au fost bolnavi. Medicul generalist a decis să oprească vaccinarea echipei sale şi a alertat ANSM.

De partea ei, Agenţia ia notă de aceste alerte dar precizează că «efectele indezirabile erau cunoscute şi descrise în notiţa vaccinului». Nu se pune în cauză nici caracterul defectuos al lotului de vaccinuri folosite de o săptămână încoace. «Lotul utilizat în Franţa a fost controlat strict  şi în plus a fost folosit şi în alte 21 de ţări ale UE. Deocamdată, nu au existat declaraţii echivalente în alte ţări» mai spune ANSM.

In spitalele franceze, déjà tensionate şi confruntate cu rate mari de absenteism din cauza epidemiei de Covid-19, aceste probleme cu AstraZeneca sunt picătura care a umplut paharul. Unele centre spitaliceşti au decis să oprească vaccinarea în timp ce alţi medici se tem de o creştere a reticenţei personalului medico-sanitar vizavi de acest produs care le este destinat.

Agenţia naţională pentru securitatea medicamentului şi a produselor de sănătate a publicat joi şi ultimele cifre de farmaco-vigilenţă privind celelalte două vaccinuri inoculate francezilor. Cel fabricat de Pfizer/BioNTech a înregistrat din 27 decembrie şi până acum, peste 2.100 de cazuri de efecte indezirabile printre care 73 de cazuri de hipertensiune, dar de foarte scurtă durată, «lucru care nu repune în cauză securitatea vaccinului dar constituie un semnal ce trebuie supravegheat.» In privinţa vaccinului Moderna, «nu există deocamdată niciun semnal de securitate», fiind consemnate doar 40 de cazuri de efecte indezirabile.

 
Vigilenţă mărită în Franţa faţă de efectele secundare ale vaccinului AstraZeneca