Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: grupul de extrema dreaptă Generaţie identitară va fi interzis

capture_decran_2021-02-14_a_15.36.01.png

21 aprilie 2019, operaţiune anti-imigraţie a Gerenraţiei identitare în Munţii Alpi, în apropierea frontierei franco-italiene.
21 aprilie 2019, operaţiune anti-imigraţie a Gerenraţiei identitare în Munţii Alpi, în apropierea frontierei franco-italiene.
Sursa imaginii: 
ROMAIN LAFABREGUE / AFP

În Franţa, ministrul de interne a declanşat o procedură în vederea interzicerii organizaţiei Génération identitaire – Generaţie identitară. Această interdicţie era cerută de multă vreme de mai multe asociaţii şi partide politice.

Génération identitaire este o mişcare politică de extrema dreaptă creată în 2012 şi considerată neofascisă. De mai multe ori membrii acestei organizaţii au compărut în faţa justiţiei fiind acuzaţi de islamofobie, de incitări la discriminări rasiale sau religioase. Ideologia acestei mişcări este una naţionalistă în sensul exaltării rasei albe. Liderii mişcării mai pretind că luptă împotriva, citez, „islamizării Franţei”, şi de multe ori au organizat acţiuni împotriva imigranţilor clandestini. În 2012 organizaţia a intervenit pentru a împiedica construirea unei mari moschei la Poitiers.

În 2018 un grup revendicîndu-se din Generaţia identitară încerca să-i oprească, la frontiera franco-italiană, pe imigranţii aflaţi în drum spre Franţa. Pe una dintre banderolele afişate la acea oră de aceşti militaţi de ultra-dreapta, cum li se mai spune, se putea citi: „Frontieră închisă. Nu veţi face din Europa casa voastră. Întorceţi-vă acasă.”

Anul acesta, la jumătatea lunii ianuarie, organizaţia şi-a trimis militanţii în Munţii Pirinei, ea utilizînd chiar şi drone pentru identificarea migranţilor care încercau să treacă frontiera franceză venind din Spania.

Decizia ministrului de interne Gérald Darmanin de a interzice această organizaţie de extrema dreaptă a fost făcută publică la două zile după o dezbatere televizată avută cu Marine Le Pen, lidera mişcării de extrema dreaptă Rassemblement national (Reunirea naţională). Marine Le Pen a luat apărarea organizaţiei Generaţia identitară în numele libertăţii de expresie. În 2019 au mai fost interzise în Franţa, la cererea preşedintelui Emmanuel Macron, cîteva mici grupuri de ultra-dreapta. Cotidianul Le Monde furnizează trei nume: Bastion social, Blood and Honour şi Combat 18. Organizaţia Generaţie identitară îşi are sediul central în oraşul Lyon şi antene în mai multe regiuni ale Franţei, una dintre ele fiind şi la Paris.