Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima femeie și prima africană la șefia Organizației Mondiale a Comerțului

nigeriana_okonjo_iweala_a_fost_numita_la_sefia_organizatiei_mondiale_a_comertului._ea_va_prelua_mandatul_pe_1_martie_2021.jpg

Nigeriana Okonjo Iweala a fost numita la sefia Organizatiei Mondiale a Comertului. Ea va prelua mandatul pe 1 martie 2021.
Nigeriana Okonjo Iweala a fost numita la sefia Organizatiei Mondiale a Comertului. Ea va prelua mandatul pe 1 martie 2021.
Sursa imaginii: 
Eric BARADAT AFP/File

O economistă din Nigeria -  Ngozi Okonjo-Iweala a fost numită directoare generală a Organizației Mondiale a Comerțului. Este prima femeie în acest post și prima africană ce conduce această instituție. De la crearea sa în 1995, Organizația Mondială a Comerțului a fost condusă de 6 bărbați: trei europeni, un neo-zeelandez, un thailandez și un brazilian.

Prima femeie și prima africană - așadar două premiere odată cu numirea fostului ministru nigerian al Finanțelor la șefia Organizației Mondiale a Comerțului.

 

Mandatul va fi preluat pe 1 martie, poate fi prelungit și se va încheia la finele lui martie 2025.

 

Singura rivală, de asemenea o femeie, ministrul sud-coreean al Comerțului, s-a retras din cursă pe 5 februarie după ce noua administrație americană a susținut candidatura nigeriană.

 

Economista Ngozi Okonjo-Iweala este una dintre cele mai puternice femei din Nigeria. De două ori s-a aflat la șefia ministerului de Finanțe și a condus și ministerul de Externe. 

 

Și-a început cariera la Banca Mondială în 1982 unde a lucrat timp de 25 de ani iar în 2012 a candidat, fără succes, la președinția instituției. 

 

Ea nu a impresionat chiar pe toată lumea, după cum scrie Sarah Chayes, autoarea volumului intitulat Thieves of State / Hoții de stat - o carte anchetă despre corupția la scară mare.

 

Pe când era ministru de Finanțe,  Ngozi Okonjo-Iweala  a adoptat câteva reforme pentru o mai mare transparență dar, aproape 1 millard de dolari dispăreau în fiecare lună din bugetul statului. Ea nu a fost niciodată urmărită penal pentru păgubirea bugetului de stat chiar dacă detractorii ei estimează că ar fi putut să împiedice această deturnare de fonduri ori, să demisioneze pentru a atenționa asupra corupției, după cum estimează un ONG nigerian - Human and Environmental Development Agenda.