Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prim contact telefonic între Kamala Harris şi Emmanuel Macron; Washington şi Paris promit o «cooperare strânsă»

macron_bureau.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron îl felicità pe Joe Biden pentru victoria sa în alegerile americane, 10 noiembrie 2020.
Presedintele francez Emmanuel Macron îl felicità pe Joe Biden pentru victoria sa în alegerile americane, 10 noiembrie 2020.
Sursa imaginii: 
Ian Langsdon/AFP

Kamala Harris, vice-preşedinta SUA, şi Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, au avut o primă convorbire telefonică luni. Cu această ocazie, cei doi înalţi responsabili au promis că vor «coopera strâns», în particular în combaterea epidemiei de Covid-19 şi a schimbărilor climatice.

«Strânsă cooperare bilaterală şi multilaterală, pentru a face faţă epidemiei de coronavirus dar şi pentru a combate schimbările climatice». Iată noile cuvinte de ordine ale relaţiei franco-americane. In urma primei lor convorbiri telefonice, Kamala Harris şi Emmanuel Macron s-au înţeles de asemenea să sprijine democraţia «la noi dar şi în restul lumii». In comunicatul emis luni seara, vice-preşedinta americană şi-a exprimat promisiunea de a «revitaliza alianţa transatlantică».

Pe agenda discuţiilor pe care le-a purtat cu liderul de la Paris, au figurat şi dosare regionale, în particular din Orinetul Mijlociu şi Africa, locuri în care «e nevoie să facem faţă împreună sfidărilor» se mai poate citi în textul transmis de numărul doi de la Washington. Kamala Haris a profitat de ocazie pentru «a-i mulţumi preşedintelui Macron pentru rolul său primordial în privinţa egalităţii de gen şi pentru contribuţia Franţei la aparatul NASA intitulat Rover Perseverance Mars 2020». După 7 luni de voiaj, rover-ul în cauză va încerca să aterizeze pe planeta Marte joi, o manevră complicată ce va marca începutul unei misiuni de mai mulţi ani pe planeta roşie în speranţa de a găsi urme vechi de viaţă.

Preşedintele Emmanuel Macron i-a transmis interlocutoarei sale americane un mesaj pe Twitter în limba engleză în care se declară printre altele «mulţumit de această primă discuţie.» In mesajul său, liderul de la Elysée a evocat şi el cooperarea spaţială franco-americană.