Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: şi-a câştigat preşedintele Emmanuel Macron pariul contra epidemiei de Covid-19?

Vaccinare anti-Covid într-un spital din Aulnay-sous-Bois (periferia Parisului), 13 ianuarie 2021.

Pariul lui Emmanuel Macron de a nu le impune francezilor o nouă carantină pare câştigat, pentru moment cel puţin. Numărul de spitalizări rămâne stabil, la fel ca şi numărul de noi contaminări, asta cu toate că coronavirusul şi variantele sale – britanic, sud-african, etc. – continuă să se propage. Cum comentează presa şi ce riscuri îşi ia liderul de la Elysée mizând pe această strategie?

Au trecut déjà mai bine de 15 zile de când Emmanuel Macron a refuzat să le impună compatrioţilor săi o nouă carantină, a treia într-un an de zile. Si cu toate acestea, numărul de contaminări, în particular cu «mutantul» britanic, nu a explodat aşa cum preziceau specialiştii. Timpul care a trecut de atunci, îi permite preşedintelui francez să fie optimist şi încrezător în soluţia – pur politică – pe care a ales-o. Cert, epidemia mai este foarte prezentă, francezii sunt departe de a fii terminat cu ea iar cartea unei noi carantine rămâne mai departe la îndemâna locatarului de la Elysée în cazul în care cifrele devin din nou foarte proaste.

In aşteptarea acestei ipoteze sumbre pentru milioane de francezi, «fiecare zi fără carantină este o zi câştigată pentru educaţia copiilor, pentru economie, pentru viaţa socială, pentru încrederea colectivă şi, bineînţeles, pentru leadership-ul politic» notează Roland Lescure, deputat al partidului prezidenţial LREM şi preşedinte al comisiei de afaceri economice din Adunarea naţională, citat de ziarul Le Figaro.

Publicaţia îşi termină analiza cu un alt citat, de această dată pus pe seama unui apropiat anonim al preşedintelui. «Dacă alegerea de a nu impune carantina se confirmă în timp, dacă alegerea de a nu închide deloc şcolile din mai anul trecut încoace se dovedeşte a fi benefică pentru elevi, dacă parafraza «oricât ar costa» permite salvarea economiei, atunci avem cu ce întocmi un început de bilanţ Aluzie directă la perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor…

Editorialistul de la Figaro este de-a dreptul furios contra celor care, la sfârşitul lui februarie, «se declarau pe toate undele îngrijoraţi şi dezaprobau decizia prezidenţială: medici, responsabili politici, epidemiologi, urgentişti, experţi în viruşi, preşedinţi de comitete – nimeni nu l-a iertat atunci pe Emmanuel Macron. In opinia alarmiştilor, pariul prezidenţial era prea riscant, mutanţii aflaţi în ambuscadă nu ne vor lăsa să profităm de acest răgaz «prea politic» pentru a fi ştiinţific onest. Carantina se va impune şi va fi cu atât mai dură cu cât vom aştepta mai mult.» Mai bine de două săptămâni după acele discursuri, nu doar că epidemia nu a luat-o exponenţial în sus dar, în timp ce varianţii câştigă teren, maladia încetineşte un pic. «Si acum, nimeni nu-i mai reproşează preşedintelui că a decis singur» mai scrie Le Figaro.

«Asta înseamnă că suntem definitiv la adăpostul unei noi carantine?» se întreabă retoric editorialistul ziarului conservator. «Evident că nu! In două săptămâni, o lună sau două, cine ştie ce nou pericol venit de nu ştim unde ne va constrânge, poate, să ne punem iarăşi în carantină. Dar aceste zile şi săptămâni câştigate contra crizei economice, a suferinţelor psihologice şi a nefericirii colective, nu ne vor fi luate înapoi» răsuflă parcă uşurat editorialistul, nu înainte însă de a saluta «o excelentă decizie» luată de Emmanuel Macron.