
Special Paris
Paris: Obey o face să plângă pe a sa Marianne
marianne_plange_-_lucrare_semnata_de_artistul_shepard_fairey_alias_obey_si_realizata_pe_o_cladire_din_arondismentul_13_din_paris_duminica_14_februarie_2021.jpeg


Obey a realizat în 2016 prima reprezentare a Marianne – o frescă imensă pictată pe o clădire din arondismentul 13 din Paris, ca un omagiu adus victimelor atentatelor jihadiste din capitala Franţei din 2015.
Dar, la mijlocul lui decembrie 2020, portretul a fost umplut cu lacrimi roşii iar deviza Franţei a fost mâzgălită cu vopsea albă.

Într-un video, acţiunea era revendicată în decembrie 2020 într-un context de tensiuni iscate ca urmare a protestelor ce aveau loc împotriva proiectelor de lege prinvind «securitatea globală» şi «separatismul» precum şi după evacuarea unei tabere de migranţi în plină iarnă.
Imediat după vandalizare, artistul a reacţionat, din Los Angeles. Într-un video el afirmă că înţelege demersul protestatarilor, aminteşte sensul iniţial al picturii sale şi anunţa că o va restaura, ceea ce s-a şi întâmplat două luni mai târziu:
« Am creat prima imagine ca un răspuns la atacurile teroriste de la Bataclan şi din alte locuri din Paris, ce au avut loc în 2015. Libertate, egalitate, fraternitate – iubesc deviza Franţei, sunt valorile societăţilor democratice. Imaginea pe care am creat-o nu avea nicio afiliere politică.
Am văzut atacul asupra picturii mele realizate în arondismentul 13 din Paris şi am citit şi motivele care au stat la baza lui. Sunt de partea celor care se opun injustiţiei, în special atunci când este vorba de drepturile omului. De altfel folosesc arta nu doar pentru a sublinia unele probleme dar şi pentru a-i susţine pe cei care se implică direct în teren. Fiecare dintre noi trebuie să acţionăm cât mai bine. Nu lăsaţi pe nimeni să vă distorsioneze mesajul. Avem cu toţii un rol de jucat pentru a crea lumea la care aspirăm. “
Artistul a decis să refacă în întregime fresca şi a adus un răspuns propriu incidentului. A pictat o lacrimă albastră pe chipul Mariannei.
Obey: “Am inclus o lacrimă în noua pictură. Am realizat şi afişe de dimensiuni mai mici, într-o ediţie limitată iar profitul obţinut va merge către oamenii defavorizaţi. Acţiunile sunt mult mai importante decât cuvintele. Acţiunea valorează mai mult decât cuvintele.“
Video-ul realizat de artist se termină cu numele dat noii versiuni: « #mariannepleure » / Marianne plânge. Este de fapt semnătura lăsată lângă frescă de contestatarii din decembrie 2020.
Iar pentru ca restaurarea ei să nu fie decât un simplu gest, ea este acompaniată şi de ideea pe care o vehiculează. Astfel, studioul lui Obey a realizat 650 de afişe cu această Marianne care plânge iar jumătate dintre ele au fost trimise la Paris şi vor fi scoase la vânzare, la preţul de 90 de euro bucata. Cel mai probabil, data fiind reputaţia artistului ele vor fi vândute în doar câteva minute. Restul vor fi vândute prin intermediul paginii personale a lui Obey.
Galeria care îl reprezintă în Franţa a decis ca încasările să fie acordate unei asociaţii ce susţine cotidian persoanele aflate în dificultate : Les restos du Cœur.
Serigrafia are menţionat şi sloganul lui Obey : «Acţiunea contează mai mult decât cuvintele».
Institutul de artă contemporană din Boston îl consideră pe Obey drept unul dintre cei mai influenţi artişti de street-art din lume. Lucrările sale sunt reprezentative în ceea ce priveşte propaganda.
Artistul a devenit celebru şi pentru că a realizat afişele campaniei lui Barack Obama din 2008 –VOTE, CHANGE, HOPE. Astfel că a rămas cunoscut datorită militantismului său pentru Barack Obama care, era imaginea speranţei în 2008.