Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sahel: Franţa rămâne prezentă militar în următoarele luni

Un soldat francez din operatiunea Barkhane Force într-o baza a FAMa (Fortele armate din Mali).

Preşedintele Emmanuel Macron anunţă că nu ia în calcul reducerea efectivelor franceze prezente în cadrul Barkhane, operaţiunea anti-jihadistă din Sahel. În cadrul summitului G5 Sahel el a cerut "decapitarea" grupărilor jihadiste afiliate Al-Qaeda, care constituie în continuare o ameninţare în regiune.

« O modificare semnificativă va fi realizată pentru dispozitivul francez prezent în Sahel atunci când va veni timpul dar ea nu va interveni imediat », a precizat liderul de la Palatul Elysée, în cadrul summitului G5, în care s-au reunit Mali, Burkina Faso, Nigeria, Mauritania şi Ciad.

Pentru moment este nevoie de o luptă şi mai puternică împotriva grupărilor jihadiste iar autorităţile statelor din regiune trebuie să reuşească să preia puterea. Populaţia trebuie să se simtă în siguranţă iar apoi trebuie să aibă acces la servicii – acestea sunt obiectivele asupra cărora a insistat preşedintele Macron.

O retragere masivă a soldaţilor francezi ar fi o eroare – este de părere preşedintele Macron:

“Nu trebuie să slăbim presiunea asupra grupărilor teroriste. Vom duce chiar din următoarele zile operaţiuni concrete în această zonă pentru ca autorităţile locale să poată prelua controlul. Forţele noastre trebuie să distrugă aceste organizaţii jihadiste. Trebuie să oferim o perspectivă populaţiilor locale, ele trebuie să poată beneficia de securitate dar şi de servicii.”

Operaţiunea antijihadistă franceză Barkhane mobilizează în prezent 5.100 de soldaţi.

La 8 ani de la începutul operaţiunii, în nordul Mali o criză de securitate continuă să facă probleme – practic nu trece o zi în Mali, Burkina Faso ori Nigeria fără ca grupările jihadiste să nu deruleze un nou atac.  2 milioane de persoane au fost nevoite să plece din această regiune din cauza conflictelor.

Organizaţii afiliate la al-Qaeda continuă să revendice atacurile.

Un studiu publicat în ianuarie şi realizat de IFOP arată că 51% dintre francezi nu sunt de acord cu intervenţia franceză în Mali…comparativ cu 49% care se declară mai degrabă favorabili operaţiuni.

În 2013 procentul celor care erau de acord cu intervenţia militară era de 73%.