Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Medicii generalişti vor putea vaccina împotriva Covid-19

o_infirmiera_pregateste_o_doza_de_vaccin_anti-covid_intr-o_clinica_din_aulnay-sous-bois_in_seine-saint-denis_13_ianuarie_2021.

O infirmiera pregateste o doza de vaccin anti-Covid într-o clinica din Aulnay-sous-Bois, în Seine-Saint-Denis, 13 ianuarie 2021.
O infirmiera pregateste o doza de vaccin anti-Covid într-o clinica din Aulnay-sous-Bois, în Seine-Saint-Denis, 13 ianuarie 2021.
Image source: 
© AFP - Bertrand Guay

Medicii generalişti vor fi autorizaţi să vaccineze o parte din pacienţii lor, împotriva Covid-19, de săptămâna viitoare, cu doze produse de AstraZeneca. Numărul de persoane vaccinate va creşte treptat odată ce vor exista doze disponibile. Doar puţin peste 3 % din populaţia franceză a primit până în prezent o doză de vaccin anti-Covid iar peste 1% ambele doze.

Medicii generalişti vor putea recupera din farmacii dozele produse de AstraZeneca, între 22 şi 24 februarie şi vor putea să vaccineze începând din 25 februarie. Vor putea fi vaccinate doar persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, ce au probleme de sănătate – hipertensiune arterială, au făcut vreun transplant, suferă de insuficienţă cardiacă ori de diabet de tipul 1 ori 2, ori, au un cancer iar chimioterapia a fost încheiată.

Vaccinul va fi administrat în două doze iar a doua se va face între 9 şi 12 săptămâni după administrarea primei doze.

Cei care vor să îşi planifice vaccinarea o pot face prin intermediul unei platforme medicale online pe care se află 18.000 de medici ce activează în Franţa.

Farmaciştii doresc şi ei să vaccineze şi alertează că puţini medici şi-au comandat dozele necesare. Motiv pentru care au cerut autorizaţia să poată vaccina şi ei pacienţii.

Problema este că la cei 65.000 de medici ce activează în oraşe, au fost pregătite doar 70.000 de doze iar mulţi sunt cei nemulţumiţi că nu pot comanda cât ar dori ori cât ar avea nevoie. Astfel că mulţi doctori cred că ar fi mai bine ca vaccinarea să aibă loc direct în farmacii, după modelul campaniei de vaccinare împotriva gripei sezoniere. O treime dintre cei care s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere au făcut-o direct în farmacii.

În Franţa, farmaciştii s-au mobilizat foarte puternic de la începutul crizei sanitare. Spre exemplu, testele pentru depistarea coronavirusului se fac foarte uşor direct în farmacii.

Acum, farmaciştii cer să fie lăsaţi să vaccineze, într-o primă fază, cu dozele ce nu vor fi luate de către medicii de familie.

Pentru moment, cifrele îmbolnăvirilor stagnează în Franţa dar varianta engleză continuă să se propage şi reprezintă 35% din cazurile diagnosticate.

Un studiu arată că această variantă ar putea să ajungă să domine teritoriul undeva la finele lui februarie şi mijlocul lui martie.

Ryad Rossadali este entuziast căci speră că va putea administra cât mai curând vaccinul AstraZeneca clientelei de la farmacie. El spune că este întrebat zilnic dacă au ajuns dozele de vaccin anti-Covid, deci lumea este şi ea nerăbdătoare, crede acest farmacist. El a comandat deja seringi şi ace, mai aşteaptă doar unda verde de la guvern pentru a administra dozele.

Un alt specialist din domeniu, Hervé Zhibi spune că toţi farmaciştii sunt obişnuiţi să vaccineze chiar dacă cea împotriva Covid-19 este ceva mai aparte, el este sigur că toţi farmaciştii se vor adapta şi că nu vor întâmpina probleme.

Gilles Bonnefond este preşedintele Uniunii SIndicatului Farmaciştilor şi spune că presiunea este foarte mare, imediat ce dozele ajung toată lumea comunică dar dozele sunt destinate exclusiv, în acest moment, personalului spitalicesc. El crede că undeva la finele lui februarie farmaciile vor putea începe vaccinarea anti-Covid.