Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: 1 miliard de euro pentru securitatea cibernetică

un_jandarm_de_la_brigada_de_represiune_a_criminalitatii_informatice_poate_fi_observat_la_munca.

Un jandarm de la Brigada de Represiune a criminalitatii informatice poate fi observat la munca.
Un jandarm de la Brigada de Represiune a criminalitatii informatice poate fi observat la munca.
Image source: 
AFP

In ultima perioadă, atacurile informatice sunt tot mai frecvente. Anul trecut, numărul lor a crescut de 4 ori. Este un fenomen mondial ce atinge la fel de bine companiile africane, slab protejate, cât şi giganţii americani ai internetului. În plus, sunt din ce în ce mai agresive aceste atacuri.

Recent, activitatea a doua spitale a fost blocată de piraţii informatici. Există o criză în criză, explică Emmanuel Macron : cea sanitară la care se adaugă acum cea informatică.

Totul a fost blocat în aceste spitale franceze: intervenţii chirurgicale au fost amânate iar pacienţi iau fost trimişi la alte unităţi medicale. Va fi nevoie de câteva săptămâni pentru ca activitatea să revină la normal.

Spitalele, dar şi administraţiile din Franţa sunt sfătuite să nu achite nicio răscumpărare atacatorilor.

Executivul vrea să impulsioneze cercetarea în acest domeniu dar şi pregătirea în securitatea cibernetică. În acest moment, în Franţa, multe din companiile de securitate informatică nu sunt franceze ci străine – mai exact undeva între 30 şi 40% din piaţă.

Totodată, vor fi mărite efectivele Agenţiei Naţionale de Securitate a Sistemelor Informatice – undeva la 600 de persoane vor lucra aici, comparativ cu 400 de angajaţi câţi erau în 2017.

În acest context de explozie a delincvenței informatice, liderul de la Palatul Elysée doreşte să accelereze strategia sa de luptă împotriva criminalităţii informatice şi suplimentează bugetul creat pentru următorii 4 ani, cu 1 miliard de euro:

“Doresc să susţin cercetarea pentru dezvoltarea noilor tehnologii. Apoi, adoptarea unor soluţii cibernetice de companiile mici şi medii, publice şi private, spitale şi colectivităţi teritoriale. Practic, doresc crearea unei platforme ce ar putea interveni automat în eventualitatea unui atac cibernetic. Totodată, doresc şi o mai bună pregătire în acest domeniu, până în 2025 sper să reuşim să dublăm numărul locurilor de muncă în acest sector strategic. Vom crea şi un Observator al nivelului de securitate al unităţilor spitaliceşti. În cele din urmă, structurile medicale sunt invitate să aloce între 5% şi 10% din buget pentru securitatea cibernetică. Această investiţie este cheia pentru protejarea sistemelor noastre”.

Aşa cum spuneam, două centre spitaliceşti franceze au fost recent victimele unui «ransomware» - practic, o aplicaţie blochează sistemele informatice până când instituţia atacată plăteşte recompensa cerută. 

Pierre Delcher este specialist în securitate cibernetică pentru societatea Kaspersky: « Hackerii mizează tocmai pe faptul că în această perioadă spitalele sunt într-o situaţie de vulnerabilitate, de criză, iar ei cer de fapt o recompensă pentru a debloca sistemele şi mizează pe această criză existentă deja pentru a primi recompensa cerută ».

Spitalele au nevoie de câteva săptămâni pentru a-şi putea restaura sistemul informatic. Autorităţile de sănătate din unele departamente au anunţat că ele nu vor plăti recompensa cerută. Pierre Delcher: “Evident că nu trebuie să achităm nimic pentru că de fapt oferim posibilitatea hackerilor să atace în altă parte. În plus, nu există nicio garanţie că atacatorii vor furniza cheile necesare pentru restaurarea sistemului."

Dacă atacurile împotriva spitalelor sunt tot mai numeroase în ultima perioadă, nu doar în Franţa ci şi în întreaga lume, este pentru că sunt rentabile pentru hackeri. Unele spitale americane au recunoscut că au cedat presiunii şi au achitat recompensa cerută de hackeri, pentru a putea funcţiona normal.