Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus Franţa: Auto-izolarea persoanelor în vârstă, o nouă strategie pentru a evita carantina?

Auto-izolarea bàtrânilor, o nouà strategie de combatere a epidemiei de Covid-19 pentru a evita carantinele?

In Franţa, începând de lunea viitoare, persoanele care au fost găsite pozitive la coronavirus vor trebui să stea izolate 10 zile în loc de doar 7 ca până acum. Alungirea acestei perioade urmăreşte combaterea mai eficientă a noilor mutanţi, a explicat Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii. In acest context, membri ai Consiliului ştiinţific publică în celebra revistă The Lancet un punct de vedere inedit, bazat pe un «nou contract social» între generaţii.

In urmă cu o lună, Jean-François Delfraissy pleda pentru instaurarea rapidă a unei carantine pentru a face faţă noilor variante de coronavirus. Intr-un apel publicat joi în celebra revistă medicală The Lancet, acelaşi preşedinte al Consiliului ştiinţific din Franţa, împreună cu 4 alţi colegi de echipă, propun o cu totul altă abordare pentru a combate mutanţii. Pe scurt, nu mai trebuie instaurate carantine după carantine pentru a combate epidemia de Covid-19. O epidemie care, din cauza variantelor noi care vor tot apărea, riscă să mai dureze ceva vreme.

Nu, noua strategie, spun semnatarii, ar trebui să se bazeze pe un nou «contract social, clar şi transparent» între generaţii. In cazul de faţă, cei mai în vârstă ar trebui să opteze pentru o auto-izolare, fără a renunţa bineînţeles, la măsurile déjà preconizate şi anume distanţarea fizică şi purtatul măştii. In acelaşi timp, generaţiile mai tinere vor putea continua să trăiască cât de cât normal, respectând totuşi măsurile sanitare.

Cei 5 semnatari ai textului din Lancet pun în gardă contra «strategiilor bazate pe frică. Până acum populaţiile au avut o atitudine relativ cooperantă dar dubiile lor şi neîncrederea se fac tot mai vizibile, ca şi protestele din anumite ţări» mai notează Delfraissy şi colegii lui.

Reamintim că Jean-François Delfraissy prezidează de un an de zile Consiliul ştiinţific, o instanţă independentă care sfătuieşte în mod regulat executivul francez cu privire la strategia care trebuie adoptată pentru a combate epidemia de Covid-19. In urmă cu aproape trei săptămâni, contrar aşteptărilor şi părerii exprimate de mai mulţi specialişti, guvernul de la Paris şi mai ales preşedintele Emmanuel Macron au refuzat idea instaurării unei noi caratine în Franţa, a treia de la începutul epidemiei, pentru a limita răspândirea mutanţilor coronavirusului. Un pariu care, pentru moment, este câştigat.

 
Coronavirus Franţa: Auto-izolarea persoanelor în vârstă, o nouă strategie pentru a evita carantina?