Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Plajă, mojito şi vaccin: Promiţătoarea piaţă a turismului vaccinal

dubai_incearca_sa_atraga_turistii_straini_promitandu-le_un_vaccin.

Dubai încearca sa atraga turistii straini promitându-le un vaccin.
Dubai încearca sa atraga turistii straini promitându-le un vaccin.
Image source: 
Karim SAHIB AFP

Tot mai multe ţări doresc să atragă turiştii străini promiţându-le sejururi ce cuprind diverse trasee şi obiective turistice dar şi un vaccin împotriva Covid-19. Este noul tip de vacanţe «all inclusive»: un vaccin anti-Covid precum şi un şezlong pe o plajă. Iar adepţii s-ar putea să nu întârzie deloc.

Într-un moment în care dozele de vaccin anti-Covid sunt raţionalizate în cea mai mare parte a globului, unele state încearcă să mizeze tocmai pe rezervele lor pentru a atrage străinii bogaţi şi dispuşi să se vaccineze în timp ce călătoresc.

La începutul lui decembrie, mai multe agenţii de turism din India au creat conceptul de «turism vaccinal». Societăţi din Calcutta şi din Bombay au realizat pachete turistice pentru sejururi all-inclusive. Pentru 1.500 de euro de persoană, agenţiile oferă doritorilor zboruri până la New York ori Londra, cazarea la un hotel, atât timp cât o impune carantina locală precum şi o excursie de trei, patru zile pentru a descoperi «oraşul şi viaţa culturală».

Agenţiile dau asigurări că cei care vor călătorii cu ei vor avea acces la doze Pfizer BioNTech şi că aceste formule vor putea fi disponibile, pentru Marea Britanie, din martie, odată ce străinii se vor putea vaccina în regat. Pentru moment, agenţiile din India oferă călătorii în Rusia pentru cei care doresc să descopere acest teritoriu şi se injecteze cu vaccinul Sputnik V.

Conceptul atrage şi autorităţile din Cuba care, vor să aducă turiştii străini dar nivelul local de îmbolnăviri este în continuare ridicat.

 

 

«Plajă, mare, mojito şi vaccin – toate în acelaşi loc»  promit autorităţile cubaneze, într-un spot publicitar difuzat pe un canal local de televiziune, Telesur.

«Iar voi ce credeţi ? Aţi merge în Cuba să vă vaccinaţi», se insistă în video. Este ocazia pentru a fi promova şi vaccinul naţional Soberana 2, care este în prezent în faza de testare iar autorităţile promit că vor produce 100 de milioane de doze pentru primul semestru din 2021.

La Dubai, guvernul promovează pe site-ul propriu un «program de muncă la distanţă» - el permite tinerilor străini să trăiască şi să lucreze în apropierea unei plaje iar un avanataj suplimentar este că toţi rezidenţii Emiratelor Arabe Unite primesc gratuit vaccinul împotriva Covid-19.   

The Telegraph scria recent că un foarte select club britanic oferă membrilor săi un sejur în Dubai pentru a se putea vaccina. Sejurul include transportul cu un jet privat, cazare într-o vilă de lux şi două doze de vaccin, Pfizer ori Sinopharm. Costul excursiei: 45.000 de euro.

Sub un soare constant, Florida a devenit în ultímele săptămâni un curios punct de vaccinare. Vin aici străini eligibili să se injecteze – prioritate au persoanele cu peste 65 de ani.

Astfel că un număr impresionant de seniori putea fi văzut de câteva săptămâni încoace pe străzile din Florida – turişti brazilieni ori argentinieni.  Avem comenzi de la persoane ce vor să ia avionul spre Florida şi să revină în aceeaşi zi – explica la mijlocul lui ianuarie, pentru Wall Street Journal, vice-preşedinta unei societăţi de transport aerian din Canada.

Dar, noua modă a deranjat autorităţile din Florida care au decis la finele lui ianuarie să condiţioneze vaccinarea: doar cei care locuiesc cel puţin 3 luni pe an în Florida se pot vaccina acolo.

Până să fie luată această decizie, 50 000 de turişti au putut beneficia de o vacanţă cu vaccin inclus, scrie The Guardian .

La rândul lor, agenţii din Florida le oferă bătrânilor vacanţe în Orientul Mijlociu. Pentru 2.000 de euro, este asigurat biletul de avion, cazarea şi vaccinarea … în Israel. Ofertă rezervată cetăţenilor israelieni ce trăiesc în străinătate.  Pentru restul americanilor, există şi excursii «vaccinale» de 3 săptămâni la Dubai, pentru 1.500 de euro.