Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum arată „meciurile-test” propuse, în Franţa, de Roxana Mărăcineanu

roxi.jpeg

Roxana Màràcinenau, ministra sporturilor din Franta (aici, la Toulouse în noiembrie 2020) propune "meciuri-test" cu spectatori în tribune.
Roxana Màràcinenau, ministra sporturilor din Franta (aici, la Toulouse în noiembrie 2020) propune "meciuri-test" cu spectatori în tribune.
Sursa imaginii: 
Lionel BONAVENTURE AFP/Arhive

Roxana Mărăcineanu, ministra franceză delegată la sporturi, propune „meciuri-test” cu un public restrâns în incintele sportive. Responsabila de la Paris precizează că primele discuţii cu reprezentanţii diverselor ligi si cluburi vor începe sâmbătă.

După „experienţele cu concerte-test” promise la începutul săptămânii de Roselyne Bachelot, ministra Culturii, a venit deci momentul să vorbim despre „meciurile-test” imaginate de colega ei însărcinată cu sporturile.

Intr-un interviu acodat canalului Franceinfo, Roxana Mărăcineanu promite că va evoca această ipoteză chiar mâine, sâmbătă, când se va întâlni la Lyon cu diverşi preşedinţi de ligi sau cluburi de fotbal, baschet şi rugby. Trebuie spus că sportul francez trăieşte de toamna trecută sub un clopot închis, cu tribunele goale.

In discuţiile cu responsabilii diverselor federaţii şi cluburi, se va aborda bineînţeles chestiunea aplicării unor protocoale sanitare foarte stricte şi validate de prefecturile locale dar şi de agenţiile regionale de sănătate.

Aceste protocoale ar putea include „posibilitatea de a face vaccinuri, teste sau de a dispune de coduri de bare pentru a putea repera persoanele care au fost în contact” a mai spus responsabila sporturilor din Franţa. Roxana Mărăcineanu e de părere că „vom putea asista la meciuri, afară sau în interior, plecând de la aceste experienţe”. Fără să promită o dată precisă pentru reluarea acestor întâlniri, fosta campioană de înot s-a arătat totuşi optimistă cu privire la turneul de la Roland-Garros. Internaţionalele de tenis ale Franţei au loc de obicei la sfârşut de mai, început de iunie.

In fine, în interviul acordat confraţilor noştri francezi, ministra sporturilor a evocat şi utilizarea măştilor sportive, deocamdată aflate doar în studiu dar care sunt descrise de unii actori ai sectorului drept o eventuală soluţie pentru redeschiderea sălilor de sport şi fitness. „Lucrăm cu firma care certifică măştile în Franţa. Idea este de a avea măşti mai protectoare dar şi cu o respirabilitate mai bună, pentru a putea fi utilizate în spaţii închise. Nu masca va decide însă dacă deschidem sau nu sălile de sport ci cifrele sanitare” a prevenit Roxana Mărăcineanu.

Reamintim că la ora actuală în Franţa numai practicarea sportului în exterior este permisă dar practic inexistentă din cauza restricţiilor de circulaţie care le impun francezilor să fie acasă la 6 seara.

 
Cum arată „meciurile-test” propuse, în Franţa, de Roxana Mărăcineanu