Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19 Franța: Guvernul decide asupra unei eventuale carantine la Nisa

Nisa: Numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 îngrijorează autoritățile centrale.

Executivul francez decide luni dacă va impune, în premieră, o carantină de week-end, pentru un singur departament, Alpes Maritimes, situat în S-E Franței. Este vorba de regiunea în care se află NIsa. Ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran a anunțat la Nisa că va lua o decizie, ca urmare a numărului mare de cazuri de Covid-19. Dacă va fi decisă o carantină regională, de week-end, ar însemna o schimbare de tactică pentru executivul francez.

Vineri, Emmanuel Macron era optimist. În fața deputaților, șeful statului fixa ca termen - ”8 - 10 zile ” înainte să decidă dacă va ridica restricțiile existente în prezent.

În Franța există în prezent în vigoare o restricție de circulație nocturnă, între orele 18 și 6 dimineața. Restaurantele, teatrele, cinematografele, barurile, cafenelele, stadioane, marile suprafețe comerciale sunt închise. 

 

Două scenarii sunt luate în calcul: fie o relaxare a măsurilor, dar ceea ce nu va însemna o deschidere a tuturor spațiilor închise de luni bune ci vor fi făcute ”experimentări” pentru fiecare sector în parte. Adică, vor fi deschise la o capacitate mult redusă.

 

Ori, dacă situația sanitară o va impune, ”va fi strânsă și mai tare cureaua”. Adică, ar putea fi decisă o eventuală carantină locală ori națională.

 

Dar, sâmbătă, aflat în vizită la Nisa, ministrul sănătății anunță că ia în calcul o carantină locală pentru acest departament. 

 

Peste 700 de îmbolnăviri cu coronavirus se înregistrează în Nisa la 100.000 de locuitori, de peste trei ori mai mult decât media națională, care este de 190 de îmbolnăviri. 10 % din testele de depistare sunt pozitive aici, comparativ cu 6 %, procentul înregistrat în restul Franței. 

 

Spitalele sunt arhipline iar transferuri de pacienți au avut deja loc. Iar medicii de la Spitalul de Urgență din Nisa se tem că vor fi obligați să anuleze intervenții chirurgicale vitale deoarece spitalele sunt pline deja.

 

Primarul din Nisa, Christian Estrosi cere ”cel puțin o carantină de week-end” și consideră că măsurile luate la nivel național nu sunt suficiente în cazul acestui departament, Alpes Maritimes.

 

Cum s-a ajuns aici? Primarul Christian Estrosi ia în calcul faptul că departamentul se află în apropiere de frontiera cu Italia, unde restricțiile au fost ceva mai ”relaxate” dar și faptul că apropiatul Monaco a atras foarte mulți localnici din Nisa la restaurantele rămase deschise în această iarnă. Din ianuarie, francezii nu mai sunt bineveniți în restaurantele din principat, ele fiind rezervate doar salariaților de aici și rezidenților.