Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alpes Maritimes în carantină pentru următoarele două week-end-uri

duminica_21_februarie_pe_promenade_des_anglais_nisa.jpg

Duminică 21 februarie, pe Promenade des Anglais, Nisa.
Duminică 21 februarie, pe Promenade des Anglais, Nisa.
Sursa imaginii: 
ERIC GAILLARD/REUTERS
Alpes Maritimes este primul departement francez pentru care a fost decisă o carantină de week-end, pe fondul numărului foarte mare de îmbolnăviri cu coronavirus. Nisa se regăsește în acest departament iar în week-end plaja de aici a fost plină de oameni, dat fiind că temperatura exterioară a fost ridicată.

Practic, în următoarele două week-enduri, de vineri de la ora 18 și până luni dimineață la ora 6, populația va trebui să rămână în casă iar magazinele nealimentare vor rămâne închise.

 

Este un departament cu litoral iar în week-end plajele au fost arhipline, vremea fiind foarte frumoasă.

 

Pentru următoarele două week-end-uri se va putea ieși din casă doar în baza unei atestații, pentru o oră și pe o distanță de 5km în jurul casei -  pentru cumpărături alimentare, pentru o vizită la doctor, pentru a fi plimbat animalul de companie ori pentru a face sport în are liber. 

 

De marți, 23 februarie, vor fi închise spațiile comerciale ce au peste 5.000 m2, cu excepția magazinelor alimentare și a farmaciilor. 

 

Controalele la frontiera cu Italia vor fi ceva mai dure iar călătorii străini ce ajung pe aeroporturile din departament vor putea intra în Franța de abia după ce vor prezenta un test negativ pentru depistarea coronavirusului, test realizat pe aeroport.

 

Va fi ”accelerată” campania vaccinală - 4.500 de noi doze de vaccin anti-Covid vor fi recepționate în următoarele zile. Se vor putea vaccina persoanele cu vârsta între 59 și 64 de ani ce au diverse afecțiuni.

 

În acest departament, 700 de cazuri pozitive se înregistrează la 100.000 de locuitori, de peste trei ori media națională, care se situează la 190 de îmbolnăviri. 

 

Toate paturile ATI din spitalele din Cannes, Antibes, Nisa sunt pline anunță autoritățile sanitare iar teama este că vor trebui amânte intervenții chirurgicale esențiale.

 

Până una alta, în companiile franceze se începe vaccinarea angajaților, din această săptămână, mai precis de joi. 

 

Medicii de muncă vor putea administra vaccinul AstraZeneca salariaților cu vârste între 50 și 64 de ani, ce au probleme de sănătate.

 

Iar Sanofi a decis să producă în Franța vaccinul împotriva Covid-19 a concurentului american Johnson & Johnson. ”O veste foarte bună”, după cum a reacționat Palatul Elysée. 

 

Acordul va permite producerea lunară a aproximativ 12 milioane de doze de vaccin, începând din vară. Ele vor fi distribuite în Franța și în alte state europene. Franța va avea mai multe tipuri de vaccin realizate cu technologii diferite, pentru a putea răspunde variantelor de virus, anunță Elysée.