Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: Consumul de alcool interzis pe mai multe străzi

rue_de_buci_arondismentul_vi_din_paris_21_februarie_2021.jpg

Rue de Buci, arondismentul VI din Paris, 21 februarie 2021.
Rue de Buci, arondismentul VI din Paris, 21 februarie 2021.
Image source: 
Bertrand GUAY / AFP

Vremea frumoasă, de plus 18 grade Celsius, temperatură ce se înregistrează de câteva zile încoace, a scos parizienii pe străzi, dornici să socializeze şi să trăiască normal. Reamintim, de la începutul anului, francezii sunt obligaţi să stea în casă între orele 18 şi 6 dimineaţa. Barurile sunt închise. 

În week-end-ul ce a trecut cheiurile Senei şi mai multe străzi au fost luate cu asalt de parizieni, dornici să se poată bucura de vremea frumoasă. Barurile sunt închise, la fel şi restaurantele astfel că parizienii nu pot face altceva decât să comande alcoolul ori mâncarea la baruri şi să le consume pe stradă.

Speriată că lumea nu va mai menţine gesturile sanitare după ce a consumat câteva pahare şi va contribui astfel la propagarea coronavirusului, Poliţia din Paris a decis să interzică consumul de alcool pe anumite străzi, în special din arondismentele V şi VI. Mai exact este interzis consumul de alcool între orele 11 şi 18, timp de 15 zile. Cei care se vor încumeta să consume totuşi un pahar cu alcool riscă o amendă de 135 de euro.

Duminică, poliţia s-a văzut nevoită să intervină în aceste arondismente pentru a cere consumatorilor să nu uite să respecte gesturile sanitare.

Montmartre, locul pictorilor, este de un an un loc gol – fără turişti şi fără terase deschise, cei care doresc să bea un pahar se întind pe treptele de la Sacre Coeur şi admiră, de sus, Parisul. Un studiu arată că 86% dintre aceşti artişti au avut pierderi importante de venit în 2020, de peste 50% din ceea ce au câştigat în 2019. La studiu au răspuns peste 2.000 de pictori, graficieni şi specialişti în arte plastice. Jumătate dintre ei susţin că nu au putut beneficia de ajutoare guvernamentale.