Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: consultări în vederea unui program de modernizare a Poliţiei

capture_decran_2021-02-23_a_18.15.28.png

Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

În Franţa executivul examinează piste pentru modernizarea poliţiei şi pentru restabilirea unor relaţii de încredere între populaţie şi poliţie. O lege privind securitatea internă urmează să fie adoptată pînă la sfîrşitul anului 2022.

De fapt, populaţia pare să-şi fi pierdut, în Franţa, încrederea în Poliţie, şi acesta este unul din motivele pentru care ministrul de interne Gérald Darmanin poartă acum discuţii cu parlementari, cu sindicatele poliţiştilor, cu reprezentanţi ai cetăţenilor şi cu experţi în materie de securitate. Într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien ministrul de interne precizează opt teme de dezbatere, unele fiind strict tehnice precum formarea profesională, altele mai subtile cum ar fi relaţiile cu mediile de informare.

La acest ultim capitol nu s-ar spune că poliţia franceză a avut de partea ei simpatia mediilor de informare. Ori de cîte ori comite un poliţist o eroare gravă, mediile de informare franceze se inflamează şi cer, pe bună dreptate de altfel, pedepsirea poliţistului respectiv. Reacţiile mediatice sunt mai puţin frenetice cînd poliţiştii devin victime ale hărţuirilor, sau cînd sunt atacaţi. Cifrele privind violenţele comise împotriva poliţiei şi jandarmeriei rămîn însă îngrijorătoare: aceste agresiuni s-au dublat în ultimii 20 de ani şi în prezent zilnic sunt repertoriate cam 85 de acte de agresiune împotriva celor încarnînd ideea de autoritate publică.

Ministrul de resort doreşte deci o poliţie adaptată noilor situaţii de pe teren, de exemplu unor fenomene în expansiune precum traficul de droguri, violenţele conjugale sau terorismul islamist. În paralel, vor fi făcute eforturi pentru ca poliţia să poată deveni impecabilă în ochii opiniei publice, dar şi să fie mai bine protejată faţă de ura, agresiunile şi atacurile celor deja situaţi înafara republicii, de exemplu în anumite cartiere unde dealerii au creat zone controlate de ei, iar islamiştii o societate paralelă.

Poliţia franceză îşi va mări deasemenea efectivele. Pînă în septembrie vor fi convocaţi 25 000 de rezervişti, pentru că şi pandemia reprezintă o situaţie nouă de natură să solicite intens forţele de ordine.