Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Milano: Viaţa revine piano, piano la normal

milanezi_se_bucura_de_deschiderea_teraselor_si_a_restaurantelor_februarie_2021.jpg

Milanezi se bucura de deschiderea teraselor si a restaurantelor, februarie 2021.
Milanezi se bucura de deschiderea teraselor si a restaurantelor, februarie 2021.
Image source: 
IPA / Crystal Pictures

În Italia, la un de la şocul Covid, prima metropolă europeană lovită de coronavirus – Milano, îşi revine încet, încet la normal. S-au redeschis restaurantele, terasele, barurile, atracţiile turistice.

Pe 20 februarie 2020, încă nu se încheiase săptămâna modei iar cumpărătorii şi turiştii părăseau în masă oraşul. Milano se baricada – cu două zile mai devreme fusese înregistrat un prim caz de Covid-19, la 60 de km de Milano.

De altfel, Milano a fost prima metropolă din Europa lovită de virus.

Acum, viaţa revine încet, încet la normal.

La San Siro, suporteri ai Inter şi AC Milan, mai mult ori mai puţin mascaţi, au venit cu miile pentru a-şi susţine echipa favorită. Si la fel ca odinioară, erau la un pas de o încăierare.

În acelaşi timp, terasele sunt pe trei sferturi pline de milanezii veniţi să îşi ia apero-ul tradiţional. Se poate comanda până la ora 18.

În acest an de epidemie, restaurantele au fost închise 5 luni din 12. Mai grav, celebra Operă Scala dar şi teatrele au rămas închise – ceea ce, pentru milanezi, extrem de ataşaţi de viaţa culturală, a fost o mare pierdere.

Seara, la fel ca în Franţa, doar distribuitorii de mâncare pot fi văzuţi în Milano, pe scutere ori biciclete. Tinerii au început să iasă din case iar vizitele la prieteni au din nou loc, până la ora 22 când intră în vigoare restricţia de circulaţie nocturnă.

Primul oraş turistic al Italiei nu mai are nici turişti şi nici străini care să îl viziteze dar, principalale obiective turistice au redeschis totuşi. În continuare, nu se poate călători între regiuni, până la finele lui martie.

Oraşul nu este chiar plin şi pentru că jumătate de million de salariaţi continuă să lucreze de acasă iar 100.000 au rămas în acest an fără loc de muncă, după cum spune liderul Confederaţiei Lucrătorilor din Milano.

Exodul turiştilor, al salariaţilor, al studenţilor a costat într-un an 39 de miliarde de euro economia acestui oraş.

Cifra de afaceri a barurilor şi a restaurantelor a scăzut cu până la 80% iar în prezent jumătate din hoteluri au rămas închise iar cele care au deschis funcţionează la 30% din capacitate.

Populaţia este optimistă că odată vaccinată, totul va reintra în normal.