Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Israel: Viaţa reintră în normal cu un paşaport vaccinal

dupa_9_luni_in_care_a_stat_inchisa_sala_de_sport_holmes_place_din_tel_aviv_si-a_redeschis_portile_pe_21_februarie_2021.

Dupa 9 luni în care a stat închisa, sala de sport Holmes Place, din Tel Aviv si-a redeschis portile pe 21 februarie 2021.
Dupa 9 luni în care a stat închisa, sala de sport Holmes Place, din Tel Aviv si-a redeschis portile pe 21 februarie 2021.
Sursa imaginii: 
© Sami Boukehlifa RFI

În Israel s-au redeschis centrele comerciale, sălile de sport, piscinele, cinematografele – după a treia carantină impusă populaţiei de la începutul pandemiei de coronavirus. Există spaţii deschise tuturor şi unele în care se poate intra doar cu un «paşaport verde». El este deţinut de cei care au primit a doua doză de vaccin anti-Covid ori de cei care s-au însănătoşit după ce au avut Covid-19.

Ayaf Yizhaki este directorul unei piscine: « La deschidere, mulţi  oameni au venit la noi. Au existat şi probleme pentru că doar cei care au acest « paşaport verde » pot intra. Adică, pot dovedi fie că au fost vaccinaţi fie că s-au însănătoşit după ce au avut Covid-19. Reacţiile sunt însă excelente deoarece aceste activităţi chiar au lipsit oamenilor. Cei care nu s-au vaccinat încă se plâng că sunt discriminaţi dar le-am explicat că nu facem altceva decât să respectăm deciziile Ministerului Sănătăţii ».

Tom John s-a înregistrat în prealabil înainte să se prezinte la sala de sport. El s-a conectat la aplicaţia sălii de sport cu ajutorul acestui paşaport verde prin care atestă că i-a fost administrată ce-a de a doua doză din vaccinul Pfizer/BioNTech, explică el pentru AFP : « Mă simt foarte bine că pot să reiau pregătirea mea. Pănă acum mă antrenam doar acasă, ca să respect legislaţia. Acum, am acest paşaport verde şi pot intra în sala de sport ».

Peste 4,3 milioane de israelieni, adică 48% din populaţie, au primit cel puţin un vaccin iar 2,9 milioane au primit şi a doua doză.

Într-un pantalon de sport şi un T-shirt negru, premierul Benjamin Netanyahu s-a dus sâmbătă seară la o sală de sport din apropiere de Tel Aviv şi a invitat «milioanele de israelieni ce deţin paşaportul verde» să se bucure de spaţiile deschise pentru persoanele vaccinate.

Ministrul Sănătăţii cifrează la 3,2 milioane numărul de israelieni ce se află în posesia acestui paşaport, criticat de o parte din populaţie care vede în el o formă de discriminare împotriva celor care nu s-au vaccinat.

Restaurantele şi barurile se vor deschide pe 7 martie.  

Sperând să limiteze propagarea variantelor de virus, guvernul a interzis la finele lui ianuarie zborurile internaţionale către şi din Israel, cu excepţia unor transporturi de marfă. Zborurile ar urma să fie reluate din 6 martie.