Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uiguri: Paris denunţă un sistem de represiune instituţionalizată în China

seful_diplomatiei_franceze_jean_yves_le_drian_se_ingrijoreaza_de_situatia_uigurilor_in_china.jpg

Seful diplomatiei franceze, Jean Yves Le Drian se îngrijoreaza de situatia uigurilor în China.
Seful diplomatiei franceze, Jean Yves Le Drian se îngrijoreaza de situatia uigurilor în China.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stephane Mahe

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, denunţă un sistem de represiune instituţionalizată a musulmanilor uiguri în China. Remarca a fost făcută în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU. Seful diplomaţiei franceze a denunţat regimurile totalitare – Siria, Yemen şi Belarus şi a cerut eliberarea unei cercetătoare franco-iraniene deţinute în Iran din 2019.

Într-o declaraţie făcută pentru Naţiunile Unite, şeful diplomaţiei franceze a criticat «practicile nejustificate» aplicate musulmanilor uiguri din regiunea Xinjiang:

«Din regiunea chineză Xinjiang avem mărturii şi documente concordante care vorbesc despre practici nejustificate la adresa uigurilor şi a unui sistem de supraveghere şi o represiune instituţionalizată la scară mare.»

China cataloga recent, dezvoltarea socio-economică din Xinjiang drept un exemplu «strălucitor» privind progresul făcut în privinţa drepturilor omului.

Potrivit unor studii realizate de institute americane şi australiene, cel puţin 1 milion de uiguri au fost « internaţi în taberele din Xinjiang iar unii au fost obligaţi să muncească ori au fost supuşi unor sterilizări forţate ».

China dezminte categoric aceste două acuzaţii şi susţine că taberele sunt «centre de pregătire profesională prin care se încearcă îndepărtarea populaţiei de extremismul religios şi de separatism, după o serie de atacuri comise împotriva civililor de către uiguri ».  

Seful diplomaţiei franceze a mai vorbit şi despre «declinul considerabil al drepturilor omului în Belarus unde dorinţa unei democraţii a fost înăbuşită prin violenţă », în timp ce în Siria preşedintele  Bachar al-Assad duce un război în direcţia greşită :

«La zece ani după începutul revoluţiei siriene, Bachar al-Assad continuă să fie în război împotriva propriului popor, cu ajutorul aliaţilor săi. În Yemen, populaţia este prima victimă a unui conflict ce durează din 2015, iar astăzi tot ea este ameninţată de foamete. În prea multe regiuni ale globului, libertatea de exprimare a societăţii civile este diminuată de regimurile autoritare care nu înţeleg că nu vor beneficia de stabilitate şi nici nu se pot dezvolta dacă nu respectă drepturile şi libertăţile fundamentale ».

Nu în ultimul rând, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian a cerut eliberarea cercetătoarei franco-iranene Fariba Adelkhah, arestată la domiciliul din Teheran din 3 octombrie 2020, după 16 luni de închisoare :

"Unele state, începând cu Iran, consideră că libertatea academică, libertatea de a cerceta, de a preda, de a publica, ar trebui să însemne acelaşi lucru cu luarea de ostatici. Mă gândesc la Fariba Adelkhah şi cerem eliberarea ei definitivă."

Specialistă în Iran, profesor la prestigioasa universitate pariziană Sciences Po, Fariba Adelkhah a fost reţinută pe 5 iunie 2019 la Teheran iar în mai 2020 a fost condamnată la 5 ani de închisoare pentru «propagandă împotriva sistemului politic din Iran». A ieşit din închisoare pe 3 octombrie dar se află în arest la domiciliul din Teheran. Are o brăţară electronică şi nu se poate deplasa mai mult de 300 de metri în jurul casei.