Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noua prioritate a Americii: nation building at home

capture_decran_2021-02-24_a_19.25.08.png

Noul şef al diplomaţiei americane, Anthony Blinken.
Noul şef al diplomaţiei americane, Anthony Blinken.
Sursa imaginii: 
REUTERS - CARLOS BARRIA

America is back. Acest slogan al noului preşedinte american, democratul Joe Biden, începe să ia tot mai multe forme concrete. De exemplu, America revine la ONU unde urma să se exprime, miercuri 24 februarie, prin teleconferinţă, noul şef al diplomaţiei americane, Anthony Blinken. Să ne amintim că această instanţă, Organizaţia Naţiunilor Unite, a fost boicotată de precedentul locatar la Casa Albă, Donald Trump. Aprofundăm acest subiect al revenirii Americii în arena afacerilor internaţionale.

America is back, America revine în sfera diplomaţiei internaţionale prin multe declaraţii dar şi prin gesturi concrete. Casa Albă a anunţat că va pune mai mult accent pe drepturile omului, a lansat mesaje de avertisment în acest sens în direcţia Rusiei şi a Chinei, a decretat sancţiuni împotriva regimului militar din Birmania şi împotriva preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko, a luat o atitudine mai fermă faţă de unii aliaţi dificili precum Turcia şi Arabia Saudită.

Conceptul de multilateralism, detestat de Donald Trump, revine şi el în limbajul oficial, ca şi cel de alianţă transatlantică. Iar democraţia s-ar putea să iasă întărită după ce America va prezida un summit al democraţiilor pentru a contracara elanul regimurilor iliberale. Din ce spun diverşti comentatori, ţările formînd grupul G7, împreună cu direcţia Uniunii Europene, cu India, cu Australia şi cu Coreea de sud ar urma să formeze soclul acestei alianţe a democraţiilor.  

America is back sună, în orice caz, mai bine decît America first. Francezii au o expresie foarte plastică pentru a evoca revenirea autorităţii într-un context de dezordine. Ei spun siffler la fin de la récréation. Pronunţînd aceste cuvinte parcă şi vezi cum un profesor care încarnează autoritatea vine, anunţă cu un fluier că recreaţia s-a sfîrşit şi toţi elevii se întorc disciplinaţi în clasă, fiecare în banca lui. Într-un fel, Joe Biden anunţă că s-a terminat o „recreaţie” eşalonată pe patru ani, cît s-a aflat Donald Trump la putere. Mai rămîne acum de văzut dacă în tot acest timp America nu şi-a pierdut din autoritate.

Invitat recent la RFI, Benjamin Haddad, director al unui centru de reflecţie bazat la Washington, afirmă însă că perioada Trump riscă să lase încă urme serioase. În materie de politică externă, în orice caz, în privinţa multor dosare va exista o veritabilă continuitate, de exemplu în ce priveşte rivalitatea Statelor Unite cu China, sau dosarul nuclear iranian.

Pe de altă parte, mai spune Benjamin Haddad, chiar dacă Statele Unite vor să-şi asume din nou rolul de leadership pe scena internaţională, prioritatea Americii rămîne lupta împotriva pandemiei. Consecinţele sociale şi economice ale pandemiei sunt enorme în America, unde a fost depăşit bilanţul macabru de 500 000 de morţi din cauza coronavirusului. Iar criza economică, socială şi identitară pe care o traversează America îi slăbeşte oarecum autoritatea în acest moment cînd se prezintă din nou în arena internaţională pentru preluarea rolului de arbitru şi de protectoare a libertăţilor.

Benjamin Haddad este autorul unei cărţi apărută în 2019 şi intitulată Paradisul pierdut, America lui Trump şi sfîrşitul iluziilor. Mesajul acestui eseu este adresat europenilor, ca nu cumva să-şi mai facă iluzia că ei vor rămîne în centrul intereselor strategice ale Statelor Unite. Atîta vreme cît principalul adversar al Americii a fost Uniunea Sovietică, acest război rece a avut ca principal teren de desfăşurare Europa. Acum, însă, principalul adversar al Americii este China, iar Europa a devenit un spaţiu geopolitic marginal pentru americani, ceea ce s-a văzut de altfel încă de pe vremea lui Barack Obama.

În ultimii 20 de ani intervenţiile externe ale Statelor Unite au avut în centrul lor un concept, cel de nation buiding, de reconstruire a unor naţiuni sau state. Cu acest tip de voluntarism americanii au intervenit în Irak, în Afganistan, ba chiar şi în Bosnia şi în Kosovo. Paradoxul este că în toată această perioadă America nu numai că nu a reuşit ceea ce şi-a propus, dar şi-a văzut propria sa naţiune fisurîndu-se şi intrînd în criză. De unde şi concluzia cercetătorului francez Benjamin Haddad că o altă principală grijă a lui Joe Biden va fi în viitor proritară, reconstruirea naţiunii la el acasă, prioritate care mai poate fi definită prin conceptul nation building at home.