Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Fără baby-boom de carantină

numarul_de_nasteri_a_scazut_in_franta_in_ianuarie_2021_cu_13_comparativ_cu_un_an_mai_devreme_o_scadere_nemaiintalnita_din_1975_ce_ar_putea_avea_legatura_cu_pandemia_de_covid-19_anunta_institutul_de_statistica.jpg

Numarul de nasteri a scazut în Franta în ianuarie 2021 cu 13% comparativ cu un an mai devreme, o scadere nemaiîntâlnita din 1975 ce ar putea avea legatura cu pandemia de Covid-19, anunta Institutul de Statistica.
Numarul de nasteri a scazut în Franta în ianuarie 2021 cu 13% comparativ cu un an mai devreme, o scadere nemaiîntâlnita din 1975 ce ar putea avea legatura cu pandemia de Covid-19, anunta Institutul de Statistica.
Sursa imaginii: 
iStock / LSOphoto

Mai puţin de 54.000 de copilaşi s-au născut în ianuarie, cu 13 % mai puţini decât s-a întâmplat cu un an mai devreme, arată Institutul de Statistică. O scădere a natalităţii ce are legătură cu un context economic şi sanitar cu totul special. Situaţia nu a mai fost întâlnită din 1975 încoace.

În primăvara lui 2020, mulţi erau cei care preconizau un «baby-boom» pe fondul primei carantine naţionale impuse populaţiei odată cu apariţia epidemiei de Covid-19.

Un an mai târziu, rezultatul e mai degrabă trist. Natalitatea este într-o scădere puternică în Franţa, pe fondul unei incertitudini economice generale şi a unei situaţii sanitare aparte.

Mai puţin de 54.000 de bebeluşi s-au născut în ianurie 2021 comparativ cu 62.000 în ianuarie 2020.

Franţa înregistrează de 6 ani o scădere a natalităţii dar procentele nu au fost în acest timp într-atât de mari.

De la finele celui de-al Doilea Război Mondial, crizele economice au determinat deseori scăderi de natalitate, explică cercetătorul Gilles Pison, de la Institutul Naţional de Studii Demografice.

Scăderea poate fi pusă pe seama unei anxietăţi şi a incertitudinii vizavi de viitor, sentimente ce apar în perioadele de criză. Motiv pentru care, cuplurile decid să amâne venirea pe lume a copilului lor.

Ideea este susţinută şi de Sandra Bree, demograf:

"Natalitatea este un fenomen în scădere în Franţa de 6 ani. Apoi, în primele luni de criză sanitară, au existat foarte multe incertitudini în ceea ce priveşte transmiterea virusului la copil. Multe femei s-au gândit şi la faptul că nu ar fi putut să nască avându-l alături pe tatăl copilaşului, în sala de naşteri, acest lucru fiind în prezent interzis din cauza crizei sanitare. Deci este foarte probabil că multe cupluri au ales, în prima fază, să amâne sarcina. Apoi, au existat şi problemele economice iar multe persoane s-au regăsit în şomaj ori în somaj parţial. Dar se ştie că marile probleme de natalitate au existat în momente de criză economică."

În plus, în Franţa au fost închise centrele de procreare asistată medical în prima carantină ce s-a derulat între martie şi mai 2020. Acestea sunt la originea a 3% din naşteri, potrivit unui studiu realizat în 2018.

Franţa nu este unica ţară cu probleme la acest capitol. Specialişti din Statele Unite se aşteaptă la un «baby bust», o diminuare a numărului de naşteri.

În Europa, demografii se aşteaptă la o natalitate în scădere în Italia şi în Spania, acolo unde ajutoarele familiale nu sunt prea consistente şi au fost puternic afectate de Covid-19.

Ce nu se ştie este dacă la finele epidemiei se va înregistra o creştere a numărului de copilaşi ori dacă această criză sanitară va descuraja pe termen lung pe cei care plănuiau să îşi mărească familia.