Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un tablou realizat de Van Gogh în perioada sa pariziană este scos la licitație

tabloul_semnat_de_van_gogh_a_fost_achizitionat_in_1920_de_o_familie_franceza_si_nu_a_fost_niciodata_pe_piata_ori_expus_in_public.jpg

Tabloul semnat de Van Gogh a fost achizitionat în 1920 de o familie franceza si nu a fost niciodata pe piata ori expus în public.
Tabloul semnat de Van Gogh a fost achizitionat în 1920 de o familie franceza si nu a fost niciodata pe piata ori expus în public.
Image source: 
AFP
Unul din rarele tablouri realizate de Van Gogh şi care este încă într-o colecţie privată va fi scos la licitaţie în luna martie. El a fost pictat în perioada în care Van Gogh a locuit la Paris. Este vorba de o scenă din Montmartre iar tabloul nu a fost prezentat până acum publicului. Lucrarea va fi scosă la vânzare pe 25 martie într-o video- licitaţie de către echipele Sotheby's din Paris, New York, Hong Kong şi Londra.
Este unul din ultimele tablouri Van Gogh aflate încă în proprietatea unei familii particulare. El nu a fost niciodată prezentat pe piaţă, de la achiziţiţionarea sa acum 100 de ani. 
 
Tabloul datează din 1887 şi a fost pictat în cei doi ani pe care Vincent Van Gogh i-a petrecut în Paris. 
El înfăţişează o scenă din Montmartre – mai exact se poate observa una dintre morile de la Galette, sub un cer de iarnă albastru-gri. În prim plan se observă un cuplu ce se plimbă iar doi copii se joacă. 
 
Comisarul Claudia Mercier este specialistă în artă :
«Este o mărturie foarte interesantă despre Montmartre la finele secolului XIX. La acea epocă, morile de aici erau apreciate iar astfel parizienii veneau aici pentru a se plimba şi pentru a se simţi bine. Locul era foarte apreciat. La Paris, Van Gogh descoperă modul de a utiliza culoarea. Este începutul perioadei expresioniste în tablourile lui Van Gogh.  Tablourile din seria Montmartre sunt rare, aproape toate se află în muzee şi este foarte posibil că va trezi interesul în rândul particularilor, al marilor colecţionari de Van Gogh dar şi a unor instituţii. Este difícil să anticipăm un preţ, prima estimare este undeva între 5 şi 8 milioane de euro dar putem spera că el va fi vândut cu un preţ mai mare decât această estimare." 
 
Claudia Mercier este comisar pentru casa Mirabaud Mercier, căreia proprietarii i-au încredinţat tabloul şi care s-a asociat cu Sotheby's pentru a-l scoate la licitaţie. 
 
Tabloul va fi expus la Amsterdam, acolo unde se află  cei mai mari colecţionari ai artistului şi va fi studiat de muzeul Van Gogh care, manifestă un real interes pentru această lucrare. 
 
Lucrarea va ajunge şi la Hong Kong dar va reveni la Paris unde va fi expus între 19-23 martie la Sotheby’s. 
Ultimul Van Gogh achiziţionat într-o vânzare publică, un tablou din 1889, a obţinut 81 de milioane de dolari în 2017 prin casa Christie's, la New York.