Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid Franţa: Preşedintele Emmanuel Macron le cere compatrioţilor săi „să mai reziste 4-6 săptămâni”

macron.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, într-un centru de vaccinare din periferia Parisului.
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, într-un centru de vaccinare din periferia Parisului.
Sursa imaginii: 
Benoît Tessier, AFP

Aflat în vizită într-un centru de vaccinare anti-Covid, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, le-a cerut compatrioţilor săi „să mai reziste 4-6 săptămâni”. In plină dezbatere privind eventuala înăsprire a restricţiilor în cele mai afectate 20 de departamente franceze, declaraţia liderului de la Paris a suscitat speranţe dar şi nedumerire.

Patru până la şase săptămâni şi după aceea, gata? Aşa ar fi putut interpreta tânărul care l-a interpelat pe Emmanuel Macron răspunsul pe care l-a primit de la acesta din urmă. Respectivul bărbat îl ruga pe şeful statului să prelungească de la 6 la 7 seara ora de impunere a interdicţiei de circulaţie impusă francezilor. Altfel, „ne este foarte greu” mai spunea tânărul.

Rugându-l să mai reziste aşa „4-6 săptămâni”, Emmanuel Macron i-a dat speranţe respectivului dar şi la milioane de francezi. In absenţa unor declaraţii şi explicaţii mai ample din partea preşedintelui, ziarul Le Monde s-a adresat direct preşedinţiei. Palatul Elysée a precizat că „această declaraţie nu prevesteşte nicio decizie care va fi luată în următoarele patru până la şase săptămâni. Nu există niciun calendar precis. Domină strategia locală, decisă zi cu zi” mai spune preşedinţia franceză citată de le Monde. O altă sursă apropiată preşedintelui afirmă că Macron se referea în fapt la „desfăşurarea vaccinului în teritoriu”.

Nedumeririle provocate de o simplă dar confuză declaraţie prezidenţială arată cât de tensionată este situaţia în Hexagon. In lupta contra propagării epidemiei, executivul de la Paris a intrat într-o săptămână crucială. In zilele ce vin, din cauza răspândirii tot mai accelerate a diverselor variante de virusuri, se va decide fie o nouă carantină generală – a treia de un an de zile – fie măsuri mai stricte pe plan local, precum cele luate la Nisa şi Dunkerque, două oraşe unde se impune carantina doar în week-end pe lângă interdicţiile de circulaţie, impuse între 6 seara şi 6 dimineaţa, ca peste tot în restul ţării.

O astfel de măsură de carantinare locală, la Paris, ar fi „dificilă, dură, ba chiar inumană” a declarat Anne Hidalgo. Primăriţa capitalei se opune deci acestei ipoteze după ce săptămâna trecută lăsase să se înţeleleagă că, dimpotrivă, ar vrea o carantină strictă şi lungă de trei săptămâni la Paris pentru a pune capăt epidemiei de Covid. Aparent cu idei noi, prima edilă a capitalei propune acum alte măsuri inovatoare precum cursuri în şcoli cu geamurile deschise – asta în contextul în care parizienii se mai scoală în aceste zile cu 2-3 grade dimineaţa – sau chiar ore în parcurile Parisului.

Trecând peste aceste propuneri care pot părea uneori rupte de realitate, cert este că potrivit unor recente studii, restricţiile de circulaţie nocturnă nu au fost suficiente pentru a limita propagarea epidemiei de Covid. Impusă francezilor de aproape trei luni, mai întâi de la opt seara, apoi de la şase, ea nu a dat peste tot rezultatele scontate, mai ales acolo unde noii mutanţii au devenit majoritari. In fapt, Agenţia naţională de sănătate publică, spune că „aceste restricţii au contribuit la ameliorarea situaţiei epidemiologice la fel cum au contribuit şi alţi factori precum comportamentul tot mai prudent al populaţiei sau gesturile sanitare elementare şi de distanţare fizică”.

 
Covid Franţa: Preşedintele Emmanuel Macron le cere compatrioţilor săi „să mai reziste 4 până la 6 săptămâni”