Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid, Franţa: previziuni privind ieșirea din tunel...

39ba33dbb3032e8098d14f9ac3c251808c1753e7.jpg

Week-end parizian pe timp de Covid...
Week-end parizian pe timp de Covid...
Image source: 
ALAIN JOCARD AFP

În Franţa, în funcţie de cum evoluează contaminările săptămîna aceasta, se va decide dacă va fi sau nu decretată o nouă carantină naţională sau noi carantine regionale. Executivul este criticat pentru ritmul mult prea lent al vaccinărilor dar guvernul anunţă accelerarea lor.

Puţine sunt veștile bune de pe frontul anti-Covid în Franţa, iar unele care par bune riscă să fie privite cu suspiciune. De exemplu faptul că vaccinul AstraZeneca va fi recomandat și persoanelor din trașa de vîrstă 65-75 de ani. Agenţia France Presse afirmă că în Marea Britanie acest vaccin a dat rezultate încurajatoare, deci autorităţile franceze îl recomandă pentru două milioane cinci sute de mii de persoane suplimentare.

Iniţial el a fost rezervat profesioniștilor din domeniul sănătăţii precum și unui număr de două milioane de persoane avînd între 50 și 64 de ani afectate de diverse maladii (diabet, hipertensiune, antecedente de cancer, etc.). Din această cauză AstraZeneca, arată tot France Presse, a suscitat reticienţe și au fost injectate doar 25 la sută din dozele achizţionate. Acum, însă, de el vor putea profita persoane avînd între 65 și 75 de ani, suferind și ele de patologiile descrise mai sus...

O altă informaţie pare să fie o veste bună: și anume faptul că autorităţile sanitare recomandă ca vaccinările să poată fi realizate în viitor și în farmacii, și să poată fi făcute nu doar de medici ci și de infirmieri sau de alte categorii ale personalului medical cum ar fi moașele.  

Ministrul sănătăţii Olivier Véran a afirmat că în luna martie vor putea fi vaccinaţi 6 milioane de francezi, ceea ce înseamnă, prin adiţionare, că la sfîrșitul acestei luni 9 milioane de francezi vor avea vaccinul făcut. Probabil că din acest motiv președintele Emmanuel Macron le-a cerut francezilor să mai reziste încă patru, cinci sau șase săptămîni, pentru că apoi va deveni vizibilă ieșirea din tunel... Ceea ce înseamnă că vor putea fi redeschise teatrele, cinematografele, restaurantele, muzeele pe fondul unei imunităţi colective în creștere.

Iată cîteva cifre legate de cele trei valuri de contaminări în Franţa. În momentul de vîrf al primului val s-au aflat în reanimare 7000 de persoane - deci acum un an. Toamna trecută în momentul cel mai dificil s-au aflat în reanimare 4900 de persoane, iar acum se află 3500... Sunt aceste cifre încurajatoare? Să sperăm.

La Paris, week-end-ul trecut au ieșit la soare pe malul Senei și în parcuri sute de mii de persoane, fără să respecte prea mult distanţarea sanitară. Unii specialiști cer guvernului să interzică în următoarele două week-end-uri astfel de „situaţii riscante”. Pentru moment însă executivul consideră că este uregent să... aștepte evoluţia cifrelor privin contaminarea în următoarele zile.