Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Medicii de familie, autorizaţi să vaccineze cu AstraZeneca şi persoanele de peste 75 de ani

astrazeneca.jpg

Sursa imaginii: 
AP/Christophe Ena

Intr-o notă trimisă medicilor de familie din Franţa, direcţia generală a sănătăţii modifică strategia de vaccinare. Nuanţa este subtilă, dar esenţială. Medicii de familie vor avea voie să vaccineze în cabinetele lor şi persoanele de peste 75 de ani. Care era regula până acum?

La ora actuală, medicii de familie – sau generalişti cum li se mai spune în Franţa – aveau voie să vaccineze cu AstraZeneca doar persoanele din categoria 65-75 de ani care prezintă comorbidităţi, persoane care până nu demult nu beneficiau de nicio altă posibilitate de vaccinare.

Guvernul de la Paris a decis să extindă populaţia admisă pentru acest antidot şi celor de peste 75 de ani, indiferent dacă suferă sau nu de alte patologii. Precizăm că până acum, această din urmă categorie a populaţiei se putea déjà vaccina din 18 ianuarie dar doar cu Pfizer/BioNTech sau Moderna şi numai în centrele de vaccinare. De azi încolo, li se va putea administra şi AstraZeneca chiar de către medicul de familie.

Schimbarea de strategie se datorează faptului că listele de aşteptare în centrele de vaccinare sunt încă lungi iar presiunea – mediatică dar şi politică – este enormă. Sunt în cauză 5,5 milioane de persoane, oameni în vârstă care nu sunt însă în case de bătrâni. Aceştia din urmă, cei din aziluri deci, beneficiază déjà de la bun început de prioritatea maximă la vaccinuri.

Dacă decizia direcţiei generale a sănătăţii a putut surprinde sfera medicală, ea este conformă avizului dat de Inalta Autoritate de sănătate. Le rămâne acum doar medicilor din cabinete să se organizerze pentru a trece la treabă. De abia se apucaseră să fixeze vaccinările celor din tranşa 65-75 de ani cu patologii; cu extinderea tranşei la cei cu vârsta de peste 75 de ani, listele de aşteptare riscă să le lungească şi mai mult.

Aceste modificări cvasi-permanente ale directivelor guvernamentale, nu doar că le pun probleme organizatorice medicilor de la oraş dar provoacă şi alte discuţii cu pacienţii. E greu într-adevăr să le explici într-o zi că nu au acces la AstraZeneca iar a doua zi că au voie.

Reamintim că în Franţa, vaccinul AstraZeneca era folosit, într-o primă etapă, din 8 februarie, doar în spitale, pentru personalul medico-sanitar şi pacienţii cu patologii de risc. Apoi, din 25 februarie, populaţia vaccinabilă cu acest produs, inclusiv la medicul de familie, s-a extins la cei cu vârsta între 50 şi 64 de ani cu comorbidităţi. Debuturile campaniei au fost însă greoaie. Cert, 70% din întregul lot de vaccinuri destinat Franţei a fost folosit până pe 28 februarie dar doar 24 de procente dintre dozele de AstraZeneca au fost administrate unor pacienţi.

Produsul suedezo-britanic continuă aşadar să beneficieze de o imagine proastă, în particular din cauza faptului că poate provoca uneori efecte secundare pronunţate, sindromuri gripale neplăcute, acute precum febră sau cefalee, mai ales la persoanele mai tinere. De asemenea, sunt dubii cu privire la eficacitatea acestui ser contra mutantului sud-african al coronavirusului.

 
Grupul francez de supermarketuri Casino, dat în judecată din cauza despăduririlor din Amazonia