Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertisment Unicef: pandemia de Covid-19 ar putea provoca căsătoria a 10 milioane de copii

unicef.jpg

Sursa imaginii: 
UNICEF/UN0423792/Chris Farber/UNICEF via Getty Images

Pandemia de Covid-19 ar putea duce la căsătoria a 10 milioane de copii în următorul deceniu. Prezicerea a fost făcută de Unicef, agenţia ONU consacrată copiilor. Inchiderea şcolilor, criza economică sau decesul părinţilor sunt principalii factori care ar contribui la creşterea numărului de astfel de acte nedorite.

10 milioane de copii forţaţi să se căsătorească până în 2030. La care se adaugă alte 100 de milioane de fete care riscă să fie împinse la măritiş până la sfârşitul acestui deceniu. Iată semnalul de alarmă tras de Unicef, agenţia ONU consacrată copiilor.

Aceste mariaje ar fi consecinţa mai multor factori legaţi de pandemia de Covid-19. Printre primii factori citaţi figurează închiderea şcolilor, agravarea crizei economice, perturbaţiile apărute în serviciile publice şi decesul părinţilor.

In comunicatul publicat pe 8 martie de Henrietta Fore, directoarea generală Unicef spune însă că „putem şi trebuie să punem capăt căsătoriilor de copii. Trebuie luate imediat măsuri pentru a limita consecinţele. Deschizând şcolile, asigurând accesul la îngrijiri şi servici sociale şi aplicând legi şi politici adecvate, putem reduce riscul de a vedea un mariaj care fură copilăria unei tinere fete” mai scrie înalta responsabilă Unicef.

Actuala pandemie riscă să repună în cauză progresele înregistrate în ultimul deceniu la acest capitol, răstimp în care au fost evitate circa 25 de milioane de mariaje de minori.

Potrivit Unicef, în total, în lume, 650 de milioane de fete au fost măritate înainte să împlinească 18 ani. Jumătate din aceste mariaje forţate au avut loc în 5 ţări din lume: Bangladesh, Brazilia, Etiopia, India şi Nigeria. De notat că proporţia de băieţi însuraţi înainte să aibă 18 ani nu reprezintă decât o şesime din cifra înregistrată în rândul fetelor.

 
Avertisment Unicef: pandemia de Covid-19 ar putea provoca căsătoria a 10 milioane de copii