Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Falsificatorul organizaţiei stat islamic, bănuit că a fabricat actele teroriştilor din 13 noiembrie 2015 de la Paris, anchetat în Italia

bataclan.jpeg

La sala Bataclan au fost ucisi 90 de oameni în seara de 13 noiembrie 2015.
La sala Bataclan au fost ucisi 90 de oameni în seara de 13 noiembrie 2015.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

In Italia, justiţia a deschis o anchetă contra unui algerian de 36 de ani, membru presupus al unei celule a organizaţiei teroriste stat islamic. Respectivul este bănuit că ar fi furnizat toate actele false ale autorilor atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris şi Saint-Denis, atacuri soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi.

Falsificatorul organizaţiei stat islamic. Aşa era poreclit bărbatul inculpat luni de justiţia din Italia pentru „participare la o organizaţie teroristă internaţională”. După mai multe luni de anchetă, justiţia din peninsulă s-a convins că respectivul algerian, Athmane Touami, în vârstă de 36 de ani, este omul care a furnizat actele false comandourilor care au operat la Paris în seara de 13 noiembrie 2015, mai întâi la Stade de France, apoi la cafenelele din Paris şi la sala de spectacole Bataclan. Atacuri soldate cu 130 de morţi şi sute de alţi răniţi.

Suspectul, arestat în iulie 2015, adică cu câteva luni înaintea comiterii atacurilor din Franţa, avea asupra sa, în momentul arestării, mai multe cărţi false de identitate belgiene, similare cu cele folosite de teroriştii de la Paris.

Anchetatorii francezi au stabilit că practic toţi autorii atentatelor din 13 noiembrie 2015 au dispus în total de 14 documente false de identitate belgiene, toate fabricate de „o aceeaşi mână”. Unele dintre aceste acte au fost confecţionate într-un atelier descoperit în periferia Bruxelles în octombrie 2015, o lună înaintea atacurilor de la Paris.

Aceste acte le-au fost esenţiale teroriştilor. Graţie lor, ei au putut închiria apartamente, deschide conturi bancare şi face deplasări în Europa. Pentru moment, legăturile precise între Touami, cei doi fraţi ai lui, de asemenea puşi în cauză, şi Abdelhamid Abaaoud, coordonatorul atacurilor din 13 noiembrie, rămân neclare. Nu se ştie de exemplu ce rol exact au jucat falsificatorii în conducerea operaţiunilor. E şi motivul pentru care, deocamdată, justiţia franceză nu a cerut repatrierea celor trei suspecţi încarceraţi în Italia.

Ce este însă sigură este implicarea celor trei în mişcarea jihadistă. Percheziţiile efectuate la domiciile lor respective au adus probele în acest sens, afirmă poliţia din Bari într-un comunicat publicat în ziua de 8 martie. Athmane Touami a fost în contact operaţional cu celula sa prin intermediul fraţilor şi complicilor săi. In fine, numele fraţilor Touami apare chiar şi în elementele anchetei legate de masacrele de la sediul revistei satirice Charlie Hebdo şi apoi de la magazinul cuşer din ianuarie 2015.

Precizăm că suspectul inculpat acum de justiţia italiană, era déjà după gratii din mai 2019. In luna iunie a acestui an el urma să fie eliberat din închisoare. O eliberare care însă, în noile condiţii, devine mai mult decât ipotetică.

 
Falsificatorul organizaţiei stat islamic, bănuit că a fabricat actele teroriştilor din 13 noiembrie 2015 de la Paris, anchetat în Italia