Un prim stejar ales în Franţa pentru refacerea şarpantei de la Notre-Dame
capture_decran_2021-03-08_a_19.29.04.png

În jur de 2000 de stejari vor trebui tăiaţi în pădurile Franţei pentru refacerea şarpantei de la Notre-Dame. Săptămîna trecută, mai precis pe data de 5 martie, a avut loc un fel de ceremonie cu caracter simbolic: ministra culturii Roselyne Bachelot a marcat primul arbore destinat acestui şantier special. Cotidianul Le Figaro îi dedică un articol acestui arbore majestuos, înalt de 20 de metri şi avînd un diametru de un metru.
Alegerea arborilor şi tăierea lor este însă doar o primă etapă, iar pentru următoarea va fi nevoie de multă răbdare. Trunchiurile acestor stejari vor trebui apoi să se usuce timp de un an sau chiar un an şi şase luni pînă cînd îşi vor pierde 30 la sută din umiditate. Practic şarpanta va fi reconstruită după aceleaşi tehnici ca în secolul al XIII-lea. Acestei şarpante de la Notre-Dame făcută scrum i se spunea la fôret, adică pădurea, pentru că dantelăria de lemn trimitea la ideea de pădure. Acum francezii descoperă că într-adevăr este necesară o veritabilă pădure de stejari pentru refacerea acoperşului la catedrală.
Unii ecologişti sunt de altfel nemulţumiţi, noroc însă că Franţa dispune din plin de lemnul necesar. O mie de stejari reprezintă doar unu la sută din recolta anuală a acestei esenţe lemnoase, folosită şi în alte scopuri, de exemplu la fabricarea de butoaie sau de mobilă. Le Figaro aduce un fel de omagiu stejarului, „material nobil din care emană un parfum de înţelepciune şi de longevitate”.
În ciuda pandemiei, şi dacă nu intervin alte catastrofe, catedrala Notre-Dame va putea fi redeschisă în 2024. Fleşa catedralei va fi reconstruită identic, iar pentru moment ministra culturii se opune ideii de creare a unor vitralii moderne. În orice caz, în ciuda multor oferte şi donaţii venite din străinătate, noua şarpantă va conţine numai lemn de stejar francez!