Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statele Unite vor accelerarea negocierilor de pace dintre talibani și puterea de la Kabul

talibans.jpg

Sursa imaginii: 
David Goldman AF

Un plan american de soluţionare a conflictului interminabil din Afganistan provoacă reacţii și neliniște în regiune, dar și pe alte meridiane ale lumii. Președintele american Joe Biden, arată Agenţia France Presse, dorește să accelereze negocierile dintre talibani și puterea de la Kabul.

Donald Trump, predecesorul lui Joe Biden la Casa Albă, a promis că ultimii 2500 de soldaţi americani vor fi retrași de pe teritoriul afgan pe data de întîi mai anul acesta. Joe Biden este însă confruntat cu o dilemă. Dacă își retrage soldaţii fără ca puterea de la Kabul să fi ajuns la o înţelegere serioasă cu talibanii, este ca și cum aceștia din urmă ar primi pe o tavă puterea de la americani. Dacă prezenţa trupelor americane este menţinută, talibanii vor continua să joace pe cartea eternităţii pentru a-i exaspera pe occidentali.

Numeroși comentatori avizaţi spun acest lucru: talibanii nu se grăbesc, ei controlează suficient de bine o bună parte a teritoriului și o bună parte a populaţiei, iar orice regim de la Kabul care cooperează cu Occidentul este considerat ca un trădător în raport cu Islamul și cu tradiţiile afgane.

Președintele Joe Biden le-a adresat recent o scrisoare președintelui afgan Ashraf Ghani precum și responsabilului cu reconcilierea naţională, Abdullah Abdullah. Ceea ce propune Casa Albă este o perioadă de trei luni de reducere a violenţelor timp în care ar urma să fie negociată formarea unui guvern cu participarea talibanilor, iar după această etapă ar urma organizarea de alegeri libere și redactarea unei noi Constituţii... Turcia, care și-a propus oficiile de mediere, ar urma să găzduiască negocieri de pace. Talibanilor li se cere să rupă total cu jihadiștii Organizaţiei stat islamic.

Din păcate astfel de scenarii au mai fost imaginate și în trecut. O înţelegere între actualii guvernanţi și talibani rămîne improbabilă. Talibanii vor de fapt reinstaurarea emiratului lor islamic totalitar, existent înainte de intervenţia americană din 2001. Iar președintele afgan Ashraf Ghani își arată iritarea ori de cîte ori este constrîns să accelereze negocierile cu adversarii săi de moarte. El mizează de fapt pe cei 2500 de soldaţi americani și pe cei 9600 de soldaţi ai Alianţei atlantice pentru menţinerea unui echilibru.

Cunoscătorii regiunii mai spun că americanii propun accelerarea discuţiilor de pace și pentru că, în fiecare primăvară, talibanii lansează o nouă ofensivă. Ori, primăvara se apropie...