
Special Paris
Franța: Omagiu adus victimelor terorismului (VIDEO)
macro.jpg

Ceremonia s-a derulat în Paris, aux Invalides, acolo unde se află o statuie ridicată în memoria victimelor atentatelor produse în Franța. L-a acompaniat soția sa, Brigitte Macron dar și fostul președinte François Hollande, în mandatul căruia au avut loc cele mai sângeroase atacuri teroriste produse în Franța, a fost prezent premierul Jean Castex, mai mulți miniștri și primari din Franța.
Singura persoană care a luat cuvântul în cadrul ceremoniei a fost o doctoriță chirurg – Chloé Bertolus. Ea a citit un fragment din cartea jurnalistului Philippe Lançon, editorialist la Charlie Hebdo, unul dintre puținii supraviețuitori ai atacului produs pe 7 ianuarie 2015 în redacția acestei publicații satirice. Philippe Lançon a fost rănit la față și la brațe iar în carte el povestește momentele tragice în care o parte din colegii săi, jurnaliști, și-au pierdut viața, dar și lunile de spitalizare care au urmat și importanța relației tocmai cu această doctoriță care l-a operat la mandibulă pentru a-i putea reda posibilitatea de a vorbi și de a mânca. Ïn carte, jurnalistul vorbește și despre puternicele consecințe psihologice trăite ca urmare a traumatismului prin care a trecut.
Chloé Bertolus a citit și o scrisoare primită de acest jurnalist de la Marie-Laure Meyer, a altă victimă ce a reușit să scape unui atac în masă, soldat cu 8 morți însă, atac derulat în 2002 la primăria din Nanterre în timpul unei ședințe de Consiliu Municipal :
« Îndrăznesc să vă scriu chiar dacă nu ne cunoaștem, pentru a vă dori să reușiți să beneficiați, cât mai repede, de toate tehnologiile medicinei franceze pentru a repara pagubele făcute de un kalașnikov dar și pentru a vă spune ceea ce știați deja: că nu este ușor să fi un supraviețuitor. Ne împărțim între bucuria faptului că existăm și vinovăția faptului că am supraviețuit. Coșmarurile nu se mai opresc iar după 12 ani încă nu știu dacă ele vor dispărea într-o zi. Iar crizele de panică, de angoasă, de disperare vă transformă în timp ce anturajul vă felicită pentru tăria de care dați dovadă. Cum trecem de la a fi supraviețuitor la a fi viețuitor? Eu, am fost cineva, voi fi un altul dar pentru moment nu sunt ».
Președintele s-a întâlnit cu caricaturistul Riss, directorul de la Charlie Hebdo și proprietarul a 70% din acțiunile publicației, rănit la umăr în timpul atacului jihadist din 2015.
13 asociații de victime au participat la ceremonie iar poze cu momentele atentatelor din 13 noiembrie 2015, inclusiv cu ceea ce s-a întâmplat în Bataclan, sunt expuse în aceste zile pe exteriorul clădirii de la Adunarea Națională.
Seful statului s-a deplasat și la tipografia Catalano acolo unde proprietarul Michel Catalano a fost luat ostatic de frații Kouachi după atacul de la Charlie Hebdo, în 2015.
După 6 ani de la atac, Michel Catalano mărturisește că încă resimte o durere în stomac atunci când își deschide, dimineață de dimineață, tipografia sa. El spune că trăiește datorită miilor de scrisori de susținere primite de la oameni din întreaga lume.
Data de 11 martie este ziua de omagiu adusă victimelor terorismului și a fost aleasă la nivel european de asociațiile victimelor, ca referință la atentatul din Madrid din 2004.
În Franța, din ianuarie 2015, o serie de atentate au făcut peste 260 de morți. Cele mai sângeroase au fost cele de pe 13 noiembrie 2015 – soldate cu 130 de morți în Paris și la Saint-Denis precum și cel din 14 iulie 2016, de la Nisa, unde și-au pierdut viața 86 de oameni.
Iar amenințarea teroristă rămâne ridicată, subliniază Élysée și precizează că 33 de atentate au fost dejucate din 2017 și până în prezent.
În plan intern, amenințarea teroristă o reprezintă persoane aflate deja în Franța și care se redicalizează de pe o zi pe alta ceea ce face munca serviciilor secrete dificilă.
În plan extern, prezența militară franceză în Sahel, ar putea oferi organizațiilor teroriste afiliate al-Qaeda, gânduri de represalii în Europa. Ïn Siria, discreta reconstrucție a grupării jihadiste Stat Islamic preocupă serviciile franceze.
Amenințări ce nu schimbă cu nimic doctrina Parisului în privința întoarcerii jihadiștilor francezi plecați să combată în Siria. Franța consideră că ei trebuiesc judecați acolo unde se găsesc, pentru faptele comise acolo.