Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


George Banu despre „Castelul lui Barbă Albastră”, opera lui Béla Bartók montată la Lyon

maxresdefault.jpg

Sursa imaginii: 
Opera Lyon

Opera lui Béla Bartók „Castelul lui Barbă Albastră” a avut, recent, o premieră la Lyon, în regia lui Andrei Zholdak. Direcţia muzicală este semnată de Titus Engel iar dramaturgia spectacolului de George Banu.

Criticul şi eseistul George Banu ne explică în interviul acordat la RFI, la microfonul lui Matei Vişniec, de ce opera lui Bartók este una „extremă” fiind o creaţie care rupe cu o anumită tradiţie marcată prin ascendentul muzicii asupra libretului. Montarea de la Opera din Lyon, realizată în context de pandemie, va deveni un film.

Regizorul ucrainen Andrei Zholdak este cunoscut în România, el a montat mai multe spectacole de teatru, absolut memorabile, la Sibiu, iar unele dintre montările sale au circulat în România, au putut fi văzute, de exemplu, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Directorul Festivalului Internaţional de teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, este cel care i-a oferit de mai multe ori lui Andrei Zholdak posibilitatea de a crea spectacole de o mare inventivitate şi de o mare forţă.

Andrei Zholdak este un regizor care nu respectă textul ci se inspiră doar din el, spune George Banu, de unde şi necesitatea de a fi acompaniat de un „dramaturg” în sensul german, tot mai răspîndit, al termenului.

(Scene din spectacol, credit foto: Opera Lyon)