Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa suspendă, pentru 24 de ore, vaccinările cu AstraZeneca

az.jpeg

In ultimele 24 de ore un test din 4 a iesit pozitiv la covid 19.
In ultimele 24 de ore un test din 4 a iesit pozitiv la covid 19.
Sursa imaginii: 
Fred Panneau, AFP

Franţa a suspendat, luni după-amiază, vaccinările cu AstraZeneca. Decizia, anunţată de preşedintele Emmanuel Macron, este preventivă şi valabilă 24 de ore, răstimp în care se aşteaptă avizul Agenţiei europene a medicamentelor (EMA).

Prin această decizie de a suspenda provizoriu vaccinările cu AstraZeneca, Franţa urmează exemplul altor state europene precum Germania, Italia sau Olanda.

In Germania, institutul Paul-Ehrlich a sfătuit guvernul să „facă alte examene suplimentare” după ce s-au descoperit cazuri de formări de cheaguri (tromboze) la persoane vaccinate în Germania şi Europa cu produsul suedezo-britanic.

Autorităţile franceze au decis să suspende pentru 24 de ore vaccinările cu AstraZeneca în aşteptarea avizului Agenţiei europene a medicamentelor. Decizia EMA privind eventualele noi efecte secundare, prevăzută marţi după-amiază, ar putea avea repercusiuni asupra autorizaţiei date acestui produs pe piaţa Uniunii europene.

Reamintim că mai multe state europene au decis de câteva zile să suspende parţial sau total vaccinările cu AstraZeneca. Tonul a fost dat de Austria în ziua de 8 martie după decesul unei infirmiere de 49 de ani. A venit apoi rândul altor ţări, printre care Italia, de a suspenda loturi izolate de vaccin. Unele state însă precum Danemarca, Norvegia, Olanda şi Islanda, au sistat orice vaccinare cu AstraZeneca.

Intr-un comunicat emis duminică de laboratorul suedezo-britanic, acesta spune că „nu există nicio dovadă de risc agravat” de formare a unor cheaguri de sânge după vaccinare cu produsul său. OMS, Organizaţia mondială a sănătăţii, a estimat şi ea că „nu sunt motive de a nu folosi acest vaccin”, unul dintre cele 4 autorizate să fie adminsitrat eîn ţările UE.