Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


In Rusia s-a depus prima plângere „pentru crime de război” comise în Siria de mercenari ruşi

siria.jpg

Clàdire distrusà nu departe de orasul Saraqeb, în provincia Idleb. A 10-a aniversare a începutului revolutiei - si a ràzboiului - din Siria a fost marcatà de o actiune judiciarà fàrà precedent.
Clàdire distrusà nu departe de orasul Saraqeb, în provincia Idleb. A 10-a aniversare a începutului revolutiei - si a ràzboiului - din Siria a fost marcatà de o actiune judiciarà fàrà precedent.
Sursa imaginii: 
Amer ALHAMWE / AFP

A zecea aniversare a debutului revoluţiei – şi a războiului – din Siria a fost marcată, la Moscova, de o acţiune judiciară fără precedent. Un grup de ONG-uri, pe baza unei anchete jurnalistice a confraţilor de la Novaia Gazeta, a depus o plângere contra unor presupuşi mercenari din grupul Wagner care acţionează de mai mulţi ani în Siria.

Plângerea a fost depusă în faţa justiţiei din Rusia, mai exact de la Moscova, de Federaţia internaţională a drepturilor omului şi de ONG-ul rusesc Memorial. Cele două asociaţii au fost sprijinite de Centrul sirian pentru medii şi libertatea de expresie. Acţiunea judiciară a fost emisă în numele fratelui unui soldat dezertor sirian, torturat, ucis, dezmembrat şi ars de mai mulţi indivizi, presupuşi membri ai temutului grup paramilitar Wagner.

Imaginile, atroce, ale acestei crime au circulat pe internet în vara anului 2017. Se poate vedea cum un om este bătut, torturat, ucis, apoi mutilat, decapitat şi ars. Oamenii din jurul lui, îmbrăcaţi în uniforme militare, vorbesc în rusă. Toţi se presupune că sunt membri ai grupului Wagner, mercenari activi în Siria de partea regimului al-Assad.

Victima a fost identificată de mai mulţi apropiaţi ai ei, toţi refugiaţi în Liban. Dealtfel, plângerea a fost depusă în faţa justiţiei ruse în numele fratelui lui Mohamed Taha Ismail al-Abdulah, cel supus calvarului vizibil în imaginile video.

Identificarea victimei a fost posibilă graţie, în mare parte muncii, anchetei, realizate de confraţii noştri de la ziarul Novaia Gazeta. A fost prima publicaţie care a reconstituit cazul lui al-Abdulah şi a căutat să-i identifice pe călăii săi. In particular, jurnaliştii ruşi au folosit imagini care au apărut pe reţelele sociale. Toate au fost filmate pe situl gazier al-Chaer, la nord de Palmira, unde firma Wagner a participat în primăvara lui 2017 la lupte contra organizaţiei stat islamic. Eliberarea sitului era crucială pentru Damasc şi aliatul ei rus întrucât de acolo provine 80% din producţia siriană de gaz. In virtutea unui acord din 2014, societăţi militare private ruseşti asigură securitatea de acolo.

Acolo, la frontiera siriano-libaneză, al-Abdulah, angajat din construcţii, a fost arestat în martie 2017 şi înrolat cu forţa în armata siriană. De cum a dezertat, el a fost capturat – şi deci ucis – de mercenarii ruşi conduşi de un anume Stanislas Dişco. Novaia Gazeta a publicat chiar contractul lui cu Wagner în care promite că ”va apăra interesele Rusiei din străinătate”. Inainte de a se alătura mercenarilor în 2016, omul era poliţist la Stavropol, oraş în care se pare că mai locuieşte şi azi. Novaia Gazeta spune că are elemente şi despre ceilalţi participanţi la crima odioasă dar aşteaptă acum să vadă ce fac şi autorităţile ruse.

Alexander Cerkasov este membru al ONG-ului Memorial. El a fost interviuvat de corepondentul RFI la Moscova Daniel Vallot. „E vorba de o crimă odioasă, de acte de tortură care ţin de crime de război. Această crimă nu trebuie să rămână nepedepsită. Am cunoscut aceleaşi lucruri în timpul războaielor din Cecenia. Si atunci au fost comise crime atroce şi în anumite cazuri, nu s-a făcut nicio anchetă. Trebuie făcute mari eforturi pentru a dărâma acest zid al impunităţii”, spune Cerkasov.

Problema este că zidul impunităţii riscă să mai rămână multă vreme în picioare, pentru simplul motiv că Rusia refuză dintotdeauna să recunoască existenţa grupului Wagner. Cu alte cuvinte, autorităţile ruse spun că nu au nicio responsabilitate în privinţa actelor comise de nişte mercenari care, în ochii lor, nici măcar nu există...

Cum notează şi corespondentul ziarului Le Monde la Moscova, „acest vid juridic este exploatat cu bună ştiinţă de Kremlin care îi utilizează pe mercenari în tot mai multe operaţiuni exterioare”. Acum însă este pentru prima dată că se invocă, oficial, responsabilitatea Rusiei în masacrele comise în Siria.

 
In Rusia s-a depus prima plângere „pentru crime de război” comise în Siria de mercenari ruşi