Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid Franţa: Au început transferurile de pacienţi din Paris spre alte regiuni ale Franţei

Un bolnav de Covid este transferat de la Paris spre Bordeaux, 14 martie 2021.

In Franţa, în faţa agravării situaţiei epidemiologice – s-a trecut de pragul simbolic de 90.000 de morţi de Covid-19 - guvernul mizează pe evacuările sanitare ca să diminueze presiunea din spitale şi să evite o nouă carantină. Astfel, în week-end, au fost déjà transferaţi 6 pacienţi din Paris şi regiunea capitalei spre spitale din vestul ţării. La sfârşitul acestei săptămâni sunt prevăzute transferuri şi mai importante de bolnavi de Covid-19.

„Situaţia din spitalele din regiunea pariziană nu este încă necontrolată dar va deveni în curând”. Pronosticul, sumbru, vine de la Bruno Riou, directorul medical de criză al grupului care reuneşte toate spitalele publice din Paris. Intervievat de radioul France Inter, specialistul evocă „consecinţe considerabile” în termeni de decese şi de sechele pentru bolnavii de Covid sau de alte boli.

Pentru moment însă, guvernul francez refuză instaurarea unei noi carantine la Paris şi în jurul capitalei, cea mai dens populată regiune a Franţei dar şi cea cu activitatea economică cea mai susţinută. O carantină regională la Paris ar echivala practic cu o carantină naţională. Chiar dacă măsura carantinării este una din opţiunile pe masa guvernului, chiar dacă la nevoie „o vom face” spunea duminică Jean Castex, premierul Franţei, deocamdată „trebuie făcut totul pentru a o evita”.

La ora actuală, mai bine de un sfert din cei 4.100 de pacienţi cu Covid internaţi în reanimare în Franţa ocupă un pat la Paris sau în regiunea capitalei. Astfel, este ocupată 95% din capacitatea iniţială în serviciile ATI. Ca să diminueze presiunea din aceste servicii, în week-end au fost déjà evacuaţi 6 bolnavi spre spitale din provincie, în particular din vestul ţării. Incepând de joi ar putea avea loc transferuri mai masive, la bordul unor trenuri de mare viteză (TGV-uri) special amenajate în spitale pe şine. In aşteptarea acestei evacuări masive, de luni şi până joi circa 6 pacienţi pe zi vor fi evacuaţi pe cale aeriană.

De la începutul epidemiei de Covid-19 acum un an, circa o mie de pacienţi au fost transferaţi dintr-o regiune în alta a Hexagonului, a precizat Jérôme Salomon, directorul general din ministerul Sănătăţii.

Intr-un lung editorial, ziarul Le Monde analizează îndeaproape acest „pariu riscant al transferurilor de bolnavi”. In opinia cotidianului de referinţă din Franţa, „această măsură, extrem de marcantăpentru opinia publică, nu e deloc sigur că va atenua situaţia de la Paris. Pariul a devenit atât de aleatoriu încât deasupra executivului planează o uriaşă responsabilitate. Incepând din ce moment şi pe ce criterii, Emmanuel Macron va estima, sau nu, că decizii mai grele – precum carantina – au devenit inevitabile?”

 
Covid Franţa: Au început transferurile de pacienţi din Paris spre alte regiuni ale Franţei