Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19: o nouă variantă a coronavirusului, detectată în regiunea franceză Bretania

Laborator în care se analizeazà genomul coronavirusului SARS-CoV-2, Institutul Pasteur, 21 ianuarie 2021.

Direcţia generală a sănătăţii din Franţa a anunţat că a descoperit în regiunea Bretania (vestul ţării) o nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2, la originea epidemiei de Covid-19. Mutantul a fost clasat în categoria «de supravegheat», categorie în care sunt puse mii de alte variante care apar în mod natural. Pentru moment nu se ştie dacă varianta bretonă este mai contagioasă sau mai ucigătoare decât celelate variante apărute până acum – britanic, sud-african, brazilian, etc.

Noua varianta a fost descoperită într-un spital din Lannion, oraş din Bretania, regiune din vestul Franţei, până acum puţin afectată de epidemia de Covid-19. Cel puţin 8 persoane au fost contaminate cu acest nou mutant.

Primele analize nu permit să afirme că acesta ar fi sau nu mai grav sau mai uşor transmisibil decât celelalte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2. Ce este însă îngrijorător este că el poate «scapa» de testele de depistare clasice. A fost şi cazul cu cei 8 pacienţi contaminaţi care au avut iniţial teste PCR negative.

Analizele realizate de Institutul Pasteur au scos în evidenţă noua variantă. Acesta «are 9 mutaţii în zona care codează proteina S dar şi în alte regiuni virale» se poate citi în comunicatul Direcţiei generale a sănătăţii.

Reamintim că apariţia variantelor este un proces natural pentru orice virus care numai aşa poate supravieţui. La ora actuală doar trei variante sunt considerate în lume drept preocupante: britanic, sud-african şi brazilian. Mii de alte variante au apărut, precum cel breton, toate puse în categoria «de supravegheat» în aşteptarea mai multor detalii despre caracteristicile lor genetice potenţial problematice.

 
Covid-19: o nouă variantă a coronavirusului, detectată în regiunea franceză Bretania