Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Thomas Pesquet va fi primul francez la comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale

Thomas Pesquet va fi al 4-lea comandant european al ISS dar primul comandant francez.

Thomas Pesquet va fi al 4-lea comandant european al ISS dar primul comandant francez.
Thomas Pesquet va fi al 4-lea comandant european al ISS dar primul comandant francez.
Sursa imaginii: 
Thomas Pesquet - pagina Facebook

Thomas Pesquet va ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională la bordul unei nave private americane, capsula Crew-2 Dragon a Space X, ce va decola din Florida pe 22  aprilie.

Va fi o premieră pentru un astronaut francez: cu ocazia cele de-a doua misiuni în spaţiu, Thomas Pesquet va fi, timp de o lună, comandantul Staţiei Spaţiale Internaţionale. El va prelua comanda spre finele perioadei de 6 luni pe care urmează să o petreacă în spaţiu.

În vârstă de 43 de ani, Thomas Pesquet se declară onorat: "Am şansa să fiu primul francez la comanda unui vehicul spaţial. Nu s-a mai întâmplat. Este o recunoaştere pentru toată lumea. Cei de la sol, de la centrul de control,  vor lua, desigur, foarte multe decizii înaintea mea, dar comandantul va trebui să aranjeze toate sarcinile zilnice, vorbim mult cu centrul de control, iar atunci când vor exista situaţii de urgenţă, când va trebui să reacţionăm repede, spre exemplu dacă izbucneşte un incendiu ori pentru o depresurizare, comandantul decide asupra procedurilor ce trebuiesc urmate".

Agenţia Spaţială Europeană este cea care l-a numit în funcţie după ce s-a pus de acord cu agenţiile spaţiale partenere – Statele Unite, Rusia, Japonia şi Canada.

Funcţia de comandant va fi exercitată, pe rând, de toţi membrii echipajului aflat pe Staţia Spaţială Internaţională.

O altă premieră a misiunii «Alpha»: Thomas Pesquet va fi primul european ce va ajunge pe ISS la bordul unei nave private americane, o capsulă ce va decola de la Kennedy Space Center în Florida pe 22 aprilie iar la bordul ei se vor afla alţi trei astronauţi – doi americani şi un japonez (Megan Mc Arthur şi Shane Kimbrough precum şi Akihiko Hoshide).

4 astronauţi se află deja acolo şi se vor întoarce acasă după 6 luni petrecute în spaţiu. Ïn total, în această perioadă de tranziţie se vor afla pe ISS 11 persoane.

La finele misiunii sale, Thomas Pesquet se va întâlni cu un alt astronaut european – germanul Matthias Maurer. Foarte rar doi europeni ajung pe ISS în acelaşi moment.

În acest vast laborator ştiinţific aflat la 400 de km deasupra Pământului, o serie de experimente vor fi realizate. Sunt programate 4 ieşiri în afara acestui laborator, cea mai importantă are ca obiectiv instalarea de panouri solare, nişte tuburi de 350 de kg.

Dacă la prima ieşire în spaţiu, Thomas Pesquet a făcut multe fotografii, de această dată el spune că va fi ceva mai moderat. 

Staţia Spaţială este cel mai mare obiect artificial plasat pe orbită. În 2019 cântărea 420 de tone.

Fiecare dintre astronauţii care se află în permanenţă la bord se ocupă de diverse operaţiuni de menţinere tehnică a navei şi de programe de cercetare.

Ea ar urma să fie utilizată cel puţin până în 2024.